Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.10.2017 г.

В очакване на есента

Есента също може да предложи изненади на любителите на балконското цветарство. С помощта на есенноцъфтящи растения можете да създадете необичайно привлекателни композиции, които ще радват очите ви до края на ноември.
Да създадете ефектни и такива композиции, които да едновременно с това да не изискват особени грижи, на балкона през есента също е възможно преди всичко използвайки два вида растения. Особено подходящи за тази цел е хризантемата (Dendranthema x grandiflorum), която често бива наричана “зимна астра”.
Особено обилно цъфтят ниските, дребноцветни сортове. На пазара могат да се намерят саксийни хризантеми с различна окраска. Те се засаждат в балконските сандъчета в цъфтящо състояние.
При засаждането на есенноцъфтящите растения на балкона се препоръчва да ги извадите от саксията, като преди това много добре сте напоили почвата с вода, за да не повредите корените.

Ериката стои навън до мраз
По-студоустойчиви в сравнение с хризантемата се явява ериката (Erica gracilis). Това растение, произхождащо от Южна Африка, може да превърне за няколко месеца вашия балкон в цветно море.
Ериката прекрасно се съчетава с хризантеми, тревисти многогодишни видове, нискорастящи дървесни породи (хвойнови и широколистни), а също така и с пъстролистни сортове бръшлян.
Основно, ериката се продава цъфтяща. Преди засаждането на саксията трябва да поставите съда в друг с вода до момента, в който почвата не се овлажни добре. След това растението може да се извади лесно от саксията и да се засади в контейнер, като запазите почвата около корените му. Почвата в сандъчето с ериката трябва да бъде винаги влажна. Поливането трябва да се прави по възможност само по повърхността на субстрата. Не е задължително да внасяте торове. По време на силните нощни студове растението може да се предпази с полиетиленов пакет или чувал.

Как да разположим растенията
В зависимост от размера растенията на един линеен метър балконско сандъче се настаняват от 4 до 5 храстчета ерика или хризантеми. В празнините между тях по предния край на сандъчето можете да засадите 4-5 храста бръшлян, който може да изпълнява функцията на ампелно растение и ще осигури по този начин прекрасен контраст с изправените главни растения.

Тъй като ериката и саксийните хризантеми се продават във вече възрастно състояние, можете да ги засаждате достатъчно гъсто в контейнерите така, че те практически да се докосват една друга с филизите си. Само истинските силни студове могат да забавят този цветен хоровод на вашия балкон.
Помислете коя комбинация от багри е най-подходяща за вашия дом.

В очакване на есента
2519
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Бързи салатки... от балкона
Растенията за него са каскадни, луковични и виещи
Френският балкон се къпе в багри
Растения подходящи за балкона
Цветни дуети на балкона
Цвете или зеленчук, а всъщност – “две в едно”
Зелева фиеста на балкона
От него не остава и спомен след обмислена реконструкция
Балконът – преосмисленото резервно пространство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини