Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2017 г.

Френският балкон се къпе в багри

Растенията за него са каскадни, луковични и виещи

В последно време на мястото на обикновените тераси все по-често се правят т.нар. френски балкони. Този тип балкон няма балконска площадка. С други думи, френският балкон е голям прозорец от панорамен тип от пода до тавана, който отвън има ограждение, за да може като отворите вратите, да не паднете от прозореца. Възможно е такъв тип балкон да не е толкова практичен, както лоджията или пълноценния балкон, но се явява прекрасно украшение на дома както отвън, така и отвътре.
Въпреки че френският балкон почти не излиза от фасадата на сградата, архитектите и дизайнерите правят от него истинско произведение на изкуството. Просто дъхът ти спира, когато видиш ковани решетки, украсени с кошници с цветя. Такива ограждения придават на жилището приказен вид.

Любов към големите прозорци
В много плътно застроени градове в Европа съгласно строителното законодателство класическите балкони са забранени. Вместо тях в дома има остъклени до пода врати, които се отварят навътре. Наличието на такъв оригинален елемент значително разширява пространството, прави стаята малко по-светла и голяма. А през лятото френският балкон дава възможност, седейки в помещението, да се чувствате сякаш сте сред природата. Тази красота се подчертава не само от красивите ковани перила, но и от цветарниците с ярки ароматни китки в тях.

Градината е задължителна
Озеленяването на такъв малък балкон напълно се отличава от озеленяването на стандартен балкон или лоджия. В условията на ограничено пространство е трудно да се разположат сандъчета, кашпи или саксии с цветя. И в края на краищата, стъклените врати трябва да се затварят свободно. Едва ли ще ви бъде удобно постоянно да премествате саксии и сандъчета, за да можете да отворите или затворите балконските врати. Затова по въпроса за избор на растенията, както за отвън, така и за отвътре, трябва да подхождате системно.
Огънатата форма на огражденията дава допълнителен обем на балкона, който може да се използва за разполагането на цветя. Балконските обеми за цветя могат да бъдат най-различни видове: настенни, за пода, окачени, настанени на перилата.
Ако балконът има достатъчно дълбочина, то между оградата и прозорците можете да поставите растения в саксии или кашпи.
Много често хората слагат и санчъдета по дължина на външната страна на перилата. Можете да разположите един контейнер с цветна композиция или да комбинирате няколко саксии на различни нива. Така отдолу ще разположите катерливи растения, като фунийки, латинка или ароматен грах.
Отгоре ще поставите саксии с висящи култури, като мушкато или петуния.

Сезонът определя красотата
През зимата стайните растения в саксии можете да поставите по-близо до балконските врати, по такъв начин растенията ще получават повече светлина, която толкова много им липсва през този период на годината. А ако напълните цветните сандъчета с храна за птиците, то ще се наслаждавате на техните песни през сезона.
През пролетта пренесете саксиите в стаята така, че балконските врати лесно да се отварят. От цветните контейнери трябва да се отстрани храната за птиците, и след като завърши сезонът на буен цъфтеж на лалетата и нарцисите, можете да засявате катерливи растения и летни цветя.
За да се наслаждавате на красотата на цветята и за да вдъхвате ароматът им, поставете до прозорците удобно кресло. А какво ще кажете за закуска на балкона? Лятото бавно преминава в есен, а с това и цъфтежът на петуниите и мушкатото. Идва време за хризантеми и астри.

Избирайте видовете внимателно
Ако вашият френски балкон гледа на юг или на юго-изток, то засаждането на пролетни цветя може да стане в началото на зимата. Купете си цветни луковици, и колкото по-разнообразни са те, толкова по-добре. Първо се показват кокичетата и минзухарите. Те ще превърнат вашия балкон в кътче от рая. А ниските лалета, пищно цъфтящите мускари и зюмбюли ще напълнят терасата ви със своя прекрасен аромат, жълтите нарциси ще внесат малко яркост в пролетната композиция. След засаждането на луковиците контейнерите трябва да се изолират, да се покрият с елови клонки и да се омотаят в някаква тъкан.
Ако на френският ви балкон има малко светлина и съвсем няма място за цветни саксии, започнете да засаждате растенията с идването на пролетта, а не през зимата. За засаждане най-добре купете вече покълнали пролетни цветя, тогава през март домът ви ще се напълни с ярки краски и незабравим аромат. Прекрасно допълват пролетната композиция теменужките, цъфтящи от април до октомври.
Когато цъфтят пролетните цветя, празните места в контейнера се запълват с летни видове. Това не е задължително да бъде само мушкато или петунии. Красива композиция съставят и белите парички заедно с камбанки и фелиция, и в съчетание с ампелна петуния или тунбергия.
Нека френският ви балкон, украсен с ярки цветове, напълни вашия дом с топлина, светлина и радост!

Френският балкон се къпе в багри
6096
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Предложение на Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена
Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях
Предстоящо
На 7 и 8 юни Сливен става център на животновъдството
ОСП
И във Франция смятат, че евросубсидиите задълбочават неравенството сред фермерите
Френските фермери, преработватели и търговци на дребно се разбраха за цените
Френски дендролог планирал паркът в Евксиноград
Продажбите на френски коняк надхвърлиха за пръв път 3 милиарда евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини