Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2017 г.

Френският балкон се къпе в багри

Растенията за него са каскадни, луковични и виещи

В последно време на мястото на обикновените тераси все по-често се правят т.нар. френски балкони. Този тип балкон няма балконска площадка. С други думи, френският балкон е голям прозорец от панорамен тип от пода до тавана, който отвън има ограждение, за да може като отворите вратите, да не паднете от прозореца. Възможно е такъв тип балкон да не е толкова практичен, както лоджията или пълноценния балкон, но се явява прекрасно украшение на дома както отвън, така и отвътре.
Въпреки че френският балкон почти не излиза от фасадата на сградата, архитектите и дизайнерите правят от него истинско произведение на изкуството. Просто дъхът ти спира, когато видиш ковани решетки, украсени с кошници с цветя. Такива ограждения придават на жилището приказен вид.

Любов към големите прозорци
В много плътно застроени градове в Европа съгласно строителното законодателство класическите балкони са забранени. Вместо тях в дома има остъклени до пода врати, които се отварят навътре. Наличието на такъв оригинален елемент значително разширява пространството, прави стаята малко по-светла и голяма. А през лятото френският балкон дава възможност, седейки в помещението, да се чувствате сякаш сте сред природата. Тази красота се подчертава не само от красивите ковани перила, но и от цветарниците с ярки ароматни китки в тях.

Градината е задължителна
Озеленяването на такъв малък балкон напълно се отличава от озеленяването на стандартен балкон или лоджия. В условията на ограничено пространство е трудно да се разположат сандъчета, кашпи или саксии с цветя. И в края на краищата, стъклените врати трябва да се затварят свободно. Едва ли ще ви бъде удобно постоянно да премествате саксии и сандъчета, за да можете да отворите или затворите балконските врати. Затова по въпроса за избор на растенията, както за отвън, така и за отвътре, трябва да подхождате системно.
Огънатата форма на огражденията дава допълнителен обем на балкона, който може да се използва за разполагането на цветя. Балконските обеми за цветя могат да бъдат най-различни видове: настенни, за пода, окачени, настанени на перилата.
Ако балконът има достатъчно дълбочина, то между оградата и прозорците можете да поставите растения в саксии или кашпи.
Много често хората слагат и санчъдета по дължина на външната страна на перилата. Можете да разположите един контейнер с цветна композиция или да комбинирате няколко саксии на различни нива. Така отдолу ще разположите катерливи растения, като фунийки, латинка или ароматен грах.
Отгоре ще поставите саксии с висящи култури, като мушкато или петуния.

Сезонът определя красотата
През зимата стайните растения в саксии можете да поставите по-близо до балконските врати, по такъв начин растенията ще получават повече светлина, която толкова много им липсва през този период на годината. А ако напълните цветните сандъчета с храна за птиците, то ще се наслаждавате на техните песни през сезона.
През пролетта пренесете саксиите в стаята така, че балконските врати лесно да се отварят. От цветните контейнери трябва да се отстрани храната за птиците, и след като завърши сезонът на буен цъфтеж на лалетата и нарцисите, можете да засявате катерливи растения и летни цветя.
За да се наслаждавате на красотата на цветята и за да вдъхвате ароматът им, поставете до прозорците удобно кресло. А какво ще кажете за закуска на балкона? Лятото бавно преминава в есен, а с това и цъфтежът на петуниите и мушкатото. Идва време за хризантеми и астри.

Избирайте видовете внимателно
Ако вашият френски балкон гледа на юг или на юго-изток, то засаждането на пролетни цветя може да стане в началото на зимата. Купете си цветни луковици, и колкото по-разнообразни са те, толкова по-добре. Първо се показват кокичетата и минзухарите. Те ще превърнат вашия балкон в кътче от рая. А ниските лалета, пищно цъфтящите мускари и зюмбюли ще напълнят терасата ви със своя прекрасен аромат, жълтите нарциси ще внесат малко яркост в пролетната композиция. След засаждането на луковиците контейнерите трябва да се изолират, да се покрият с елови клонки и да се омотаят в някаква тъкан.
Ако на френският ви балкон има малко светлина и съвсем няма място за цветни саксии, започнете да засаждате растенията с идването на пролетта, а не през зимата. За засаждане най-добре купете вече покълнали пролетни цветя, тогава през март домът ви ще се напълни с ярки краски и незабравим аромат. Прекрасно допълват пролетната композиция теменужките, цъфтящи от април до октомври.
Когато цъфтят пролетните цветя, празните места в контейнера се запълват с летни видове. Това не е задължително да бъде само мушкато или петунии. Красива композиция съставят и белите парички заедно с камбанки и фелиция, и в съчетание с ампелна петуния или тунбергия.
Нека френският ви балкон, украсен с ярки цветове, напълни вашия дом с топлина, светлина и радост!

Френският балкон се къпе в багри
5678
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Предложение на Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена
Френски закон би дал защита на българските фермери с цени, определяни от тях
Предстоящо
На 7 и 8 юни Сливен става център на животновъдството
ОСП
И във Франция смятат, че евросубсидиите задълбочават неравенството сред фермерите
Френските фермери, преработватели и търговци на дребно се разбраха за цените
Френски дендролог планирал паркът в Евксиноград
Продажбите на френски коняк надхвърлиха за пръв път 3 милиарда евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини