Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.09.2017 г.

Зелева фиеста на балкона

Цвете или зеленчук, а всъщност – “две в едно”

Балконът през есента не прави изключение от цялата природа, на него се вижри истински празник от багри. Фиестата обаче няма да е истинска, ако в нея не вземе участие и зелето. Не това, с което пълним каците, а декоративния му събрат. Не се чудете дали това е зеленчук или цвете. С времето ще се убедите, че всъщност става дума за “две в едно”. Това растение без проблем понася пресаждането, затова можете да си го пренесете от градината на балкона, като го изкопаете с корените. Когато избирате място за саксията, в която сте го сложили, имайте предвид, че листата стават по-ярки, когато са изложени на слънце.
Всички растения от този род са двугодишни. Декоративният ефект обаче се проявява само първата година. Растенията се отглеждат чрез производство на разсад. Семената се засяват в началото на юни. За един месец разсада е готов и ще трябва да го засадите на постоянно място. Може да се оформят редове или да са комбинират групи. Важно е почвата да е богата на хранителни вещества и да е добре обработена. Декоративното зеле обича влажен и хладен климат. Оптималната температура за развитието му е 15-18 С. С напредване на развитието връхната пъпка не се покрива от ново-образуващите се листа, а остава открита. Листата са много силно накъдрени и се подреждат като отворена роза. Баграта им е различна при отделните сортове, но най-оригинално е това, че обагрянето е на кръгове. Редуват се бели, зелени, розови, тъмно червени. Ефектът е изключително висок, когато листата са и оригинално насечени. Декоративността продължава много късно през есента. Дори при температура 0 градуса растенията не измръзват. Много ценно качество на декоративното зеле е, че безболезнено понася замърсен въздух близо до заводи и пътища.
През втората година от вегетативния връх израства силно разклоняващо се цветоносно стъбло. Цветовете са жълти, дребни и цялото растение отново е красиво. Семената обирайте когато шушулките придобият сламено жълта багра.
Този декоративен вид заслужава повече внимание, защото дарява мрачните есенни дни с много свежест и красота.

Зелева фиеста на балкона
3154
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Борбата с бялата зелева пеперуда започва от рано
Екоборба срещу зелевите пеперуди
Екоборба срещу зелевата пеперуда
Mоже да остави празна кацата за зелето
Зелевата листна въшка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини