Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Балконът – преосмисленото резервно пространство

От него не остава и спомен след обмислена реконструкция

Темата за използването на балконската площ не е от вчера. Обзавеждането с тенти, чадъри, лека мебел, растителност и т.н. е отдавна познато. Но остъкляването вече не е самоцел и няма единствено декоративен характер. То все повече е продиктувано от желанието да се разшири жилището с максимален вътрешноархитектурен ефект. Днес с бумът на модната реконструкция се прилага един по-различен подход при усвояването на терасите. Така реално се увеличава обитаемата площ и се заличава дори споменът за съществуващия някога балкон. Защото преустройството е вече свързано с промяната на предназначението на определено помещение (най-често това с преходна връзка). И тъй като повечето семейства обитават блоковите панелки, т.нар. безадресни жилища проблемите с приобщаването на балкона са твърде сходни. Каквато и роля да имат личните предпочитания и виждания, реалните възможности и конкретните дадености в крайна сметка диктуват използването на балконската площ, което се свежда до десетина основни варианта, задължително съобразени с архитектурния облик на сградата.

Превъплъщенията
* Ако дългата и тясна лоджия заема целия фронт на апартамента, тя може да бъде разделена на три части, като средната от тях се приобщи към пространството на граничещата стая.
* Лоджията пред кухнята превърнете в приятен кът за почивка. Особено би й прилягала плетена мебел, която се съчетава най-добре с дървото (например дървена дограма, обшивка на тавана или на стената, стреха).
* Когато балконът е общ пред двете стаи (например хола и спалнята), стената между тези две помещения може да бъде съборена, а външната стена преместена заедно с прозорците зад балконския парапет. Задължителното запазване на колоната позволява отварянето на сводове. И на практика трансформирането на балкона в този случай довежда до образуването на обширно пространство за целодневно пребиваване.
* Остъкленият балкон може да бъде превърнат в малък кабинет или в спалня, а ако изнесем значителна част от кухненските уреди, би могла да се получи чудесна бокс-кухня.

Добрата изолация е задължителна
Разбира се, за всички тези варианти е задължително остъкляване с алуминиева (или пластмасова) дограма, изолация с газобетон и топлоизолация на пода. И още нещо: подобни кардинални преустройства трябва да последват сериозно обмисляне на рисковете за конструкцията, както и за надеждността на инсталациите.

Балконът – преосмисленото резервно пространство
3910
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Балконът и терасата са идеално поле за творчески експерименти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини