Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2017 г.

Градина на брега на водоема

Съществуват няколко начина за подобряване на състоянието на влажната почва: високи лехи, които са изолирани от пръстта с голямо количество ситен пясък за подобряване на дренажа или са направени тръби за изсушаване на почвата. Но най-простият начин е отглеждане на растения, които могат да съществуват в тези условия на постоянно влажна почва.

Препишете природата
Имитирането на природния ландшафт позволява да се създават множество среди на обитание: от сухата чакълеста леха до влажен бряг на водоем. Множеството треви и дървета, които растат на границата на водоема, се нуждаят от почва, която никога не изсъхва. Трябва обаче да имате предвид някои особености на такава градина. На първо място, влаголюбивите растения се развиват добре само там, където теренът е постоянно влажен. Ако садите растенията през лятото, трябва да прекопаете мястото, където ще садите, да го заравните и да го покриете със специално черно фолио с отвори за растенията, след това да внесете смес от градинска почва и огранични торове. Това ще помогне да съхраните влагата в почвата през цялата година. В противен случай трябва да се приготвите за често и обилно поливане, ако в последствие почвата изсъхва.
Другият проблем се заключава в това, че много от известните влаголюбиви растения са с голям размер. Те са високи и се разрастват нашироко, а болшинството малки растения, като блатният ирис, много бързо се разпространяват по целия участък.
Садете смесено различни контрастни растения. Ограничавайте ръста на растенията, като ги настанявате в саксии, които са вкопани в почвата. Нека градината да има леко див вид. Направете рамка от съвременни растения (лобелия, астилбе, сибирски ирис). Оформете извиващите се пътечки с парчета кора или каменни плочки. Използвайте различни архитектурни форми – пейки, скулптури.

Какви видове да използваме?
Гунерата (Gunnera manicata) е блатно растение, което има огромни листа и дебел бодлив ствол. През зимата той увяхва и се нуждае от защита от силните студове. Срежете увехналите листа и ги наредете около короната във вид на тента. Не бързайте през пролетта да премахвате увехналите листа, тъй като младите филизи са чувствителни към късните студове. Въпреки своите размери гунерата изглежда великолепно в малка градинка. Нея можете да отглеждате и в голям контейнер, за да ограничите размера й, но във всеки случай трябва да я защитите през зимата.
По края на езерото можете да засадите растения, които обичат блатистата почва или дори растат в плитки води. Направете си смес от различни треви, такива като камъша (Schornoplectus) от сорта Zebrinus с дълги тънки листа, добавете растения с цветни листа и цветове, като червената лобелия (Lobelia cardinalis) от сорта Queen Victoria и жълтия мимулус (Mimulus luteus). Преди да купите растенията, внимателно се запознайте с техните изисквания и хабитус, тъй като много влаголюбиви растения стават много големи или са прекалено претенциозни.

Декорацията е важна
В малката влажна градина, където няма място за истинско езеро, можете да си направите малък водоем, като насипете в керамична саксия камъни и налеете вода. Водоемите в саксии не се нуждаят от специални грижи.
Като декоративни елементи използвайте големи гладки камъни. Кръгли камъчета можете да наредите по края на ручея или по страните на езерото, а дървени дъсчици могат да послужат за направата на малко мостче през блатистата зона.

Градина на брега на водоема
4054

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини