Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.10.2017 г.

Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви

Полезни съвети
Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви

Не е никаква тайна, че повечето зеленчукови култури се развиват добре само при неутрална или слабо кисела почва. Твърде киселите почви не само са малко подходящи за земеделие, но са и бедни на хранителни вещества.

За понижаване на киселинността на почвата се извършва варуване. Най-добре е варта да се разхвърля по повърхността и да се мине с мотоблок, тъй като за разлика от лопата та той я размесва добре с почвата. На квадратен метър се полага по половин до един килограм вар. Може да се използва и тебешир, дървесна пепел, доломитово брашно и други.

Варуването не трябва да се комбинира с влагането на пресен оборски тор, тъй като ще загубим голяма част от азота. Препоръчително е да се избягва изобщо влагането на органични торове при варуването. За щастие то се практикува веднъж на 5 години, така че за влагане на органични торове ни остават 4 години.

Ако почвата освен всиччко друго е и глинеста, на квадратен метър трябва да бъдат внесени най-малко 3 килограма компост или прегорял оборски тор, като се добавят 200-300 грама дървесна пепел и 350-600 грама вар, след което се преорава на дълбочина най-малко 25 сантиметра.

На такава почва разсадът се сади под наклон, за да бъдат осигурени по-благоприятни условия за корените, а семената се засаждат на по-малка дълбочина. Картофите се садят на едва 5-8 сантиметра и се загърлят по 2 пъти на сезон, като при второто височината трябва да е 15-20 сантиметра.

За подобряването на състоянието на песъчливите почви вземаме годишната доза на варта и минералните торове и я делим на 2 равни части. Първата влагаме през есента преди дълбокото прекопаване на почвата (25 сантиметра), а втората – през пролетта на дълбочина 15 сантиметра.

Дървесната пепел се внася в дупките за засаждане или лехите. Много добър ефект осигурява засаждането на сидерати.

Семената се засаждат по-дълбоко, като при картофите дълбочината е 12 сантиметра и обикновено не се загърлят.

Дори дълбоко изораните почви с високо съдържание на натрий не дават добра реколта, ако преди прекопаването не внесем гипс – 200-500 грама на квадратен метър. Добре е година с гипс да се редува с година с влагане на пресен оборски тор. Много добър ефект осигурява и внасянето на калиев сулфат –по тозо начин се подобрява структурата на почвата и тя попива добре водата.

Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви
5449

Последни материали
Виж
Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят
Борислав Петков: Спрат ли бутона на субсидиите, поне 40 на сто от фермерите ще отпаднат
Регистрирано е и ново огнище в област Плевен
За първи път Африканска чума и в Русенско
За един месец малките рибки изминаха над 500 километра по течението на реката
Есетрите, пуснати от WWF по Дунав, достигнаха Черно море
Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick X6 и X7
Съвет на министрите на земеделието на ЕС
България е за запазване на подкрепата на дребните фермери в новата ОСП
Стартират информационни дни за представяне на новооткрити мерки по Програмата за морско дело и рибарство
Свързани материали
Виж
Фермерите получават ориентир за корекция на прилаганите земеделски практики
Разработват светофари за оценка състоянието на британските почви
Комбиниране и разнообразие
Отглеждане на придружаващи култури като начин за обогатяване на почвата
Веществата и плодородието
Дефицитът на фосфати в почвата води до забавяне на растежа
Готови за реакция при бедствия
Обработка на почвата след наводнение
С акцент върху баланса на хранителни вещества
Методът BCSR за анализ и управление на почвите: Ефикасност и въпроси
Селскостопанска академия
Учени от „Пушкаров“ споделят опит с еколози от ОАЕ
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам