Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.10.2017 г.

Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви

Полезни съвети
Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви

Не е никаква тайна, че повечето зеленчукови култури се развиват добре само при неутрална или слабо кисела почва. Твърде киселите почви не само са малко подходящи за земеделие, но са и бедни на хранителни вещества.

За понижаване на киселинността на почвата се извършва варуване. Най-добре е варта да се разхвърля по повърхността и да се мине с мотоблок, тъй като за разлика от лопата та той я размесва добре с почвата. На квадратен метър се полага по половин до един килограм вар. Може да се използва и тебешир, дървесна пепел, доломитово брашно и други.

Варуването не трябва да се комбинира с влагането на пресен оборски тор, тъй като ще загубим голяма част от азота. Препоръчително е да се избягва изобщо влагането на органични торове при варуването. За щастие то се практикува веднъж на 5 години, така че за влагане на органични торове ни остават 4 години.

Ако почвата освен всиччко друго е и глинеста, на квадратен метър трябва да бъдат внесени най-малко 3 килограма компост или прегорял оборски тор, като се добавят 200-300 грама дървесна пепел и 350-600 грама вар, след което се преорава на дълбочина най-малко 25 сантиметра.

На такава почва разсадът се сади под наклон, за да бъдат осигурени по-благоприятни условия за корените, а семената се засаждат на по-малка дълбочина. Картофите се садят на едва 5-8 сантиметра и се загърлят по 2 пъти на сезон, като при второто височината трябва да е 15-20 сантиметра.

За подобряването на състоянието на песъчливите почви вземаме годишната доза на варта и минералните торове и я делим на 2 равни части. Първата влагаме през есента преди дълбокото прекопаване на почвата (25 сантиметра), а втората – през пролетта на дълбочина 15 сантиметра.

Дървесната пепел се внася в дупките за засаждане или лехите. Много добър ефект осигурява засаждането на сидерати.

Семената се засаждат по-дълбоко, като при картофите дълбочината е 12 сантиметра и обикновено не се загърлят.

Дори дълбоко изораните почви с високо съдържание на натрий не дават добра реколта, ако преди прекопаването не внесем гипс – 200-500 грама на квадратен метър. Добре е година с гипс да се редува с година с влагане на пресен оборски тор. Много добър ефект осигурява и внасянето на калиев сулфат –по тозо начин се подобрява структурата на почвата и тя попива добре водата.

Повишаване на плодородието на кисели, глинести и песъчливи почви
4764

Последни материали
Виж
Огнеборците спасиха стопанска постройка и 190 глави добитък
Пожар задуши 40 домашни животни и изпепели 2000 бали фураж в Берковица
Заради извършения нарушения в народния парк от експерта по оцеляване
Глобяват организаторите на заснемането на филма с Беър Грилс в Рила
Студенти от Аграрния университет ще сключват реални сделки
В Пловдив откриха демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Уловената над половин тон риба е дарена на социалния патронаж
Извадиха над 2 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Свързани материали
Виж
Практика
Защо соргото става все по-предпочитана култура
Особености при варуването на почвите през зимата и рано напролет
Институтът „Никола Пушкаров“ отбеляза Световния ден на почвата
Статистика
Европейските страни са начело по процент на плодородните земи спрямо цялата им територия
При студ и жега цветовете му окапват
Капризният патладжан обича плодородни почви
И почвените екосистеми се променят заради използваните в животновъдството антибиотици
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам