Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.10.2017 г.

Сладката царевица се “събужда” при 10-12 градуса

До цъфтежа при нужда трябва да поливате

Захарната царевица е малко познат зеленчук, но с извънредно големи хранителни и отлични вкусови качества. Тя е едногодишно житно растение и по начина на отглеждане твърде малко се различава от обикновената царевица. Също като нея изисква повече топлина и затова се засява, когато температурата на почвата достигне 10-12°С и опасността от късни слани е преминала. Ако след поникването й има слана, температурата падне до минус 3°С и опърли листата, то след кратко време тя се възстановява и не се налага презасяване.
В Северна България можете да засеете сладката царевица през втората половина на април, а в Южна България - 5-10 април. Засява се на гнезда или редово на 70 см ред от ред, на дълбочина 10 см.
Захарната царевица се използво и като кулисно растение при отглеждзането на краставици, дини, пъпеши и други зеленчукови растения.

Грижите през вегетацията
За разтрошаването на образувала се кора или за унищожаване на рано появили се плевели, посевът може да се бранува с леки брани, още преди да са поникнали семената или растенията да са на височина не повече от 8-10 см. Растенията се окопават в междуредията плитко, за да не се повреждат корените й близки до повърхността.
Захарната царевица проявява склонност към братене, но филизенето намалява добива.
Критичният период по отношение на влагата е до и по време цъфтежа. Тогава се полива при нужда, защото нараства интензивно и натрупва растителна маса.

Прибирането
Прибирането на сладката царевица става в млечна зрелост на зърното. Млечната зрелост обикновено продължава 2-3 дни и при висока температура този период драстично намалява. Обикновено настъпва от 22 до 30 дни след цъфтежа. Моментът се определя като се забели кочан и с нокът се натисне зърно. Ако изтича мляко, настъпил е моментът за прибиране. Веднага кочаните трябва да се откъснат и бързо да се консервират, защото доузряването продължава.

Сладката царевица се “събужда” при 10-12 градуса
6869
 

Последни материали
Виж
Йордания отмени насрочения през седмицата и го прехвърли за следващата
Цената на меката пшеница се повиши на търга в Тунис
Агрометеорологична прогноза за периода 25-31 юли 2025 година
Жегите ще продължат да влошават състоянието на пролетните култури
Инструментът стартира от декември 2025 г., като ще има два приема - след 15 юни и след 15 октомври
МЗХ представи концепция за създаване на Взаимоспомагателен фонд в земеделието
БАБХ
От 23 юли е забранено да изкупува овчето и козе мляко от Пловдивско
Въпроси-отговори
До 15 август ДФЗ отговаря на въпроси за субсидиране на застрахователните премии
Нормативни промени
Първите изкупвачи на риба ще доказват минимален оборот от 200 хиляди евро
Свързани материали
Виж
Министерство на иновациите и растежа
Подкрепа от 114 милиона лева за 1 100 сладкари и занаятчии
БАБХ
Затворен е сладкарски цех във Варна - работи с негодни храни
Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева
Как употребата на заместители на поскъпнал продукт променя пазара
Влагането на растителни мазнини в сладкишите свива търсенето на масло в Европа
Не закъснявайте с прибирането на сладката царевица
Предстоящо
В края на януари ще се проведе обучение за технолози в хлебарството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини