Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.10.2017 г.

Сладката царевица се “събужда” при 10-12 градуса

До цъфтежа при нужда трябва да поливате

Захарната царевица е малко познат зеленчук, но с извънредно големи хранителни и отлични вкусови качества. Тя е едногодишно житно растение и по начина на отглеждане твърде малко се различава от обикновената царевица. Също като нея изисква повече топлина и затова се засява, когато температурата на почвата достигне 10-12°С и опасността от късни слани е преминала. Ако след поникването й има слана, температурата падне до минус 3°С и опърли листата, то след кратко време тя се възстановява и не се налага презасяване.
В Северна България можете да засеете сладката царевица през втората половина на април, а в Южна България - 5-10 април. Засява се на гнезда или редово на 70 см ред от ред, на дълбочина 10 см.
Захарната царевица се използво и като кулисно растение при отглеждзането на краставици, дини, пъпеши и други зеленчукови растения.

Грижите през вегетацията
За разтрошаването на образувала се кора или за унищожаване на рано появили се плевели, посевът може да се бранува с леки брани, още преди да са поникнали семената или растенията да са на височина не повече от 8-10 см. Растенията се окопават в междуредията плитко, за да не се повреждат корените й близки до повърхността.
Захарната царевица проявява склонност към братене, но филизенето намалява добива.
Критичният период по отношение на влагата е до и по време цъфтежа. Тогава се полива при нужда, защото нараства интензивно и натрупва растителна маса.

Прибирането
Прибирането на сладката царевица става в млечна зрелост на зърното. Млечната зрелост обикновено продължава 2-3 дни и при висока температура този период драстично намалява. Обикновено настъпва от 22 до 30 дни след цъфтежа. Моментът се определя като се забели кочан и с нокът се натисне зърно. Ако изтича мляко, настъпил е моментът за прибиране. Веднага кочаните трябва да се откъснат и бързо да се консервират, защото доузряването продължава.

Сладката царевица се “събужда” при 10-12 градуса
6781
 

Последни материали
Виж
След топла зима, измръзнала рапица, закъсняла пролет и градушка
Лошото време удари реколтата от пчелен мед в Ямболско и повишава цените
Корупция в земеделието: Гърция реформира системата за разпределение на европейските земеделски субсидии
ТОП-5 страни-вносители на украинска агропродукция през май 2025 г.
И при царевицата се очертава силна година благодарение на напояването
В Румъния очакват рекордна пшенична реколта между 14 и 15 милиона тона
Средният добив е едва 153 кг/дка
95 тона е цялата продукция от череши, прибрана до края на май
Пчеларските организации на среща в министерството
Ще се прави нова платформа ЕПОРД, от която пчеларите се информират за пръскания
Свързани материали
Виж
Министерство на иновациите и растежа
Подкрепа от 114 милиона лева за 1 100 сладкари и занаятчии
БАБХ
Затворен е сладкарски цех във Варна - работи с негодни храни
Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева
Как употребата на заместители на поскъпнал продукт променя пазара
Влагането на растителни мазнини в сладкишите свива търсенето на масло в Европа
Не закъснявайте с прибирането на сладката царевица
Предстоящо
В края на януари ще се проведе обучение за технолози в хлебарството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини