Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.01.2020 г.

Как да отглеждате стевия или сладка трева

Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева

Wikipedia

В последно време се отделя все по-голямо внимание на растенията, които имат сладък вкус, но не съдържат захар. Особено популярна е стевията (Stevia rebaudiana) – растение, което съдържа подсладителят стевиозид, а той е 300 пъти по-сладък от захарта. Ако отглеждате това растение, то при консумацията му освен сладостта ще усещате и много силен тревен привкус. Освен това нейната сладост не преминава в разтвора и при варенето на чай вие не можете да го подсладите.

Сред другите захарни растения е и сладката трева на ацтеките, която съдържа подсладител, 500 пъти по-сладък от захарта. Нейното ботаническо название е сладка липия (Lippia dulcis). Родината й е Никарагуа, като тази трева отдавна се използва от индианците като подсладител.

Семената поникват за месец

Ако решите, може да я отгледате и в домашни условия. Семената й са много дребни светлокафяви. Може да ги засадите в сандъче с рохкава почва и леко да посипете с тънък слой от нея. Покрийте сандъчето с фолио и го поставете на топло място с температурата около 30°С, например под радиатора. При оптимални условия семената ще поникнат за около месец. Първоначално тази трева расте бавно, но след като се появи 3-4 същински лист, развитието им се ускорява. При недостатъчно осветление и ниска влажност на въздуха растението страда и може да загуби листата си, но при настъпването на благоприятните условия, то бързо оживява.

Засадете разсадът в градината през май, когато стане постоянно топло. Докато нощите са студени, ще се развива бавно, въпреки подхранването и хладката вода, с която го поливате. Силният растеж започва през юни-юли, когато нощната температура не пада под 15°С. Можете да шербетувате. Филизите на тревата израстват до метър и много лесно се вкореняват, достигнат ли влажна почва. Желателно е да поставите опори около тях, за да ограничите разпространението им.

При благоприятни условия сладката трева на ацтеките цъфти обилно и продължително. Цветовете са много дребни, по-малки от милиметър, събрани в едри съцветия в пазвите на листата. Растението е самоплодно и образува семена и без кръстосано опрашване, но само при подходящите условия. При недостатъчно светлина и топлина не се образуват. Семената узряват постепенно, затова се събират избирателно. В самото начало на узряването им съплодието става чупливо и те започват да се разсипват. Тогава е подходящият момент за събиране на съплодието. То се поставя за изсушаване на хартия. Семената се събират и се прибират за съхранение.

Размножава се с резници, които се вкореняват много лесно както във вода, така и в почва. За тази цел трябва да вземете добре узрели резници с 5-6 двойки листа и да ги поставите във вода или пък ги засадете в саксийки. На първо време за намаляване на изпаренията на резниците е добре да ги покриете с полиетиленов плик. При стайна температура вкореняването става обикновено за 2 седмици. На открито се засаждат само при установени високи температури. Не ги настанявайте на открито слънце, защото може да изгорят. Най-добре е липията да се настани на полусянка под дървета с рехава корона, например, кайсия.

Старите листа се вгорчават

Съдържанието на подсладителя в надземната част на растението силно зависи от условията и възрастта му. Най-сладки са листата от централната част, които са отгледани при умерени температури около 25°С и умерено количество азотни торове. Старите листа, които са на повече от 2 месеца, започват да горчат.

Трябва да изрежете филизите, когато още не са започнали да се вдървесиняват и да ги изсушите на сянка, както всяка друга подправка. Впоследствие изсушената сладка трева на ацтеките може да се добавя в чай или при домашни блюда.

Как да отглеждате стевия или сладка трева
26239
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Индианска трева замества захарта, може да се гледа и на топъл балкон
Стевия – сладката тайна на природата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини