Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Не закъснявайте с прибирането на сладката царевица

Синор.БГ / 06.08.2019 г.
Не закъснявайте с прибирането на сладката царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Вкусовите качества на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи млечна зрялост, трябва редовно да се полива. В тази фаза зърното има високо съдържание на полизахариди, които му придават приятен вкус и нежна консистенция. Филизене не се прави, въпреки че захарната царевица образува повече братя. Бере се в млечна зрялост, тогава е най-подходяща за консумация и консервиране.

Прогнозен добив от царевица за 2019!

Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.

Прибирането започва 18-20 дни след появата на свилата - тогава е станала кафява. Зърната трябва да са напълно развити, напълнени с непрозрачен, гъст млечен сок. Обвивката на кочана е плътна и добре прилепнала. Времето на узряване се колебае в зависимост от сорта и условията на отглеждане.

Има няколко начина да се определи зрелостта на захарната царевица. Най-простият е, като се отдели обвивката на кочана и с нокът се натиснат зърната, докато излезе сок, по гъстотата му се познава дали е време за бране. 

Не закъснявайте с прибирането на сладката царевица
27265
 

Последни материали
Виж
Регистрираните доставки за последните 20 години бяха едва 20 000 тона
Износът на пшеница от Казахстан за Алжир надхвърли 100 милиона долара
Как майсторски бе овладян земеделският протест
През седмицата: Голямото пробуждане и надежди за аграрни реформи
С 684 милиона лева бюджет по стратегическия план и оперативни програми
Одобриха 97 местни инициативни групи по подхода ВОМР за 2023-2027 г.
Върху тях се гради конкурентното и екологично отговорно производство
МЗХ съдейства за прилагане на научните достижения за опазване на почвите
Леща по манастирски
Нерегистриран по закона на храните и в лошо хигиенно състояние
Затвориха нерегламентиран цех за производство на хляб в Хасково
Свързани материали
Виж
ССА
Нови хибриди захарна царевица на селекционер от Института в Кнежа
Министерство на иновациите и растежа
Подкрепа от 114 милиона лева за 1 100 сладкари и занаятчии
БАБХ
Затворен е сладкарски цех във Варна - работи с негодни храни
Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева
Как употребата на заместители на поскъпнал продукт променя пазара
Влагането на растителни мазнини в сладкишите свива търсенето на масло в Европа
Предстоящо
В края на януари ще се проведе обучение за технолози в хлебарството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини