Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.09.2017 г.

Използваме ефективно опадалите листа в градината

Полезни съвети

И практичните градинари се радват на есенния листопад не по-малко от романтичните души, но мотивите им са съвсем различни. С придобития опит те са съвсем наясно какви ползи могат да бъдат извлечени от дървесната премяна. Ето няколко варианта за употреба на опадалите листа в градината.

1. Листата са идеални за приготвянето на компост. Не трябва да се забравя, че върху всеки слой листа се полага почва или изтръгнатите от нея плевели. А ако бъде разравян от време на време с вила, ще стане готов още по-бързо.

2. Ако бъдат вкопани в почвата, листата ще я обогатят с хранителни вещества и ще подобрят нейната структура. Макар хранителната стойност на листата да не е особено голяма, тъй като на практика почвата в градината не почива сезон след сезон, тя постоянно се нуждае от органични вещества, а вкопаните и добре изгнили през зимата листа са отлична алтернатива на оборския тор. Освен това при гниенето си листата осигуряват прекрасна среда за дъждовните червеи и останалите полезни организми в градината. А с подобряването на структурата на почвата се увеличава нейната способност да задържа влагата.

3. Дори да не вкопаем листата в почвата, те пак ще съдействат за по-доброто овлажняване, действайки като мулч. Освен това по този начин ще попречим на част от плевелите да пораснат. А листата ще се разложат с времето, осигурявайки вече описания ефект за подобряване на структурата на почвата.

4. Ако през годината дърветата не са боледували, листата могат да бъдат оставени върху почвата в градината и дори на моравата. Ако обаче ги оставим цели, с тях ще изгние и тревата. Затова можем да се разходим с косачката няколко пъти по моравата – тя ще надроби листата, те ще паднат плътно върху земята и с тревата няма да има проблеми.

5. Падналите листа могат да се използват за запазване на недотам устойчивите на студове растения. Необходимо е само да направим нещо като кош без дъно от клонки, пръчки или тел, в който да ги изсипем, така че да не ги отвява вятърът, като предварително сме го поставили при растението, което ще пазим. Листата ще действат като своеобразна завивка, а напролет ги сипваме в компостната яма.

Използваме ефективно опадалите листа в градината
8341
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини