Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.09.2017 г.

Смяна на декора

Градинските контейнери могат да подчертаят красотата и индивидуалността, а също така динамичността и мобилността на малкия участък, където трябва ефективно да се използва всеки ъгъл. Те могат да се използват през различните сезони за различни цели и все така да запазват китността на вашата градина.
Растенията в саксиите могат лесно да се преместят, да експериментирате с цветовете им, размерите и формата им, с текстурата и фактурата им, внасяйки изменение в композицията през целия сезон и сменяйки декора на вашия двор. Важно е също така да си представите как ще изглеждат съдовете и растенията в перспектива, за можете да им отредите както точният съд, така и точното място, и най-красивите за тях цветни видове.

Обикновено, ако става дума за контейнерни насаждения, то тук става дума за различни видове едногодишни и двугодишни растения, като тагетеси, бегония, латинка, петуния, вербена, теменужки. Но за видовото разнообразие е необходимо да ги комбинирате с многогодишни растения, като хоста, бадан, декоративни треви.
Много зеленчукови култури, като доматите, пипера, патладжаните и ароматните подправки, като розмарина, босилека, ментата, девисила, исопа имат привлекателни листа и са надарени с прекрасен аромат, те могат смело да се използват в контейнери, а също така и да се използват и в кулинарията.

Отделно трябва да споменем за луковичните растения, които могат да ни радват от ранна пролет със своя вълнуващ аромат и ефектните си цветове в нежни, пастелни до наситени и ярки краски. За отглеждане в контейнер са подходящи такива култури, като лук, лалета, нарциси, мускари, синчец, зюмбюли и ходжово лале. През есента те трябва да бъдат засадени в саксия, която да се закопае в земята в двора. През пролетта откопайте и измийте съда, в който са разположени луковичните растения. Наредете ги в композиция.

В такива специфични условия, като дефицит на влага и бедна почва, можете да използвате видовете седуми и дебелец. Разположете ги в различни неголеми саксии и недълбоки керамични съдове с различна форма, така ще можете да си направите великолепни композиции както в градината, така и на балкона или терасата.
Но при всички случаи основен критерий при избора на асортимент се явява местоположението на контейнера. Ако той се намира на слънчево място, трябва да садите едни видове растения, като тагетеси, калдаръмчета, а ако е на сянка, то там виреят други – агератум, мушкато, хоста.

При климатичните условия на България трябва да се има предвид, че ако оставите растения да презимуват в контейнерите навън, то има голяма вероятност корените им да измръзнат, тъй като се намират в ограничено количество субстрат, а температурите са ниски. С това могат да се справят само сухоустойчивите растения, които не се нуждаят от поливане. Останалите видове могат да останат навън, ако са закопани в почвата в градината.

За да съчетаете грамотно растенията, трябва да имате информация относно тяхната съвместимост, тоест видовете, които са засадени в един контейнер, трябва да имат еднакви нужди относно отглеждането и условията на живот.
Такива насаждения се нуждаят от редовно поливане, тъй като корените им се намират в много ограничено пространство и почти винаги изпитват недостатък на влага. Развиващите се в контейнери култури бързо използват запаса хранителни вещества, и затова те се нуждаят от редовно подхранване – веднъж на 5-7 дни с разтворени във вода торове със слаба концентрация, например 5-7 г на 10 литра вода. Най-добре е да използвате тези формулировки, които съдържат азот, фосфор и калий с добавени микроелементи. В зависимост от сезона съотношението на макроелементите трябва да се променя. Така например, в началото на сезона трябва да преобладава азот за стимулиране на растежа на цветята. За подобряване на цъфтежа са подходящи торове с преобладаващи фосфор и калий. Важно е също така да редувате торене чрез корените и чрез листата. А за удължаване на цъфтежа и съхраняване на декоративността на културата трябва своевременно да премахвате прецъфтелите съцветия и пожълтелите листа от растенията.

Смяна на декора
3020
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини