Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията

Синор.БГ / 12.01.2024 г.
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията

Почти всички знаем за ползите от млечнокиселите бактерии за човешкото здраве. Те предотвратяват развитието на патогенна микрофлора, укрепват имунната система, участват в синтеза на витамини и аминокиселини. Не по-малко е значението на тези бактерии за почвата и растенията.

Млечнокиселите бактерии са широко разпространени в природата и са дар за страната ни. Те живеят не само в млечните продукти, но също в горния слой на почвата, на повърхността на растенията (корени, стъбла и листа), в чревния тракт на хората и животните, а също и на местата, на които се разлагат растителни остатъци (в почвата и в компоста).

Млечнокиселите бактерии не се нуждаят от кислород за своята жизнена дейност и могат да се размножават в солена среда. Тези полезни микроорганизми се използват при производството на ферментирали млечни продукти, при ферментацията на зеленчуци, в печива и при силажирането на храна за животни.

Добре е да знаем каква е ролята на млечнокиселите бактерии в растениевъдството и заслужава ли си да ги използваме за защита и подхранване на растенията?

Ползи от млечнокиселите бактерии

Млечнокиселите бактерии се хранят с въглехидрати и синтезират различни биологично активни вещества: витамини, ензими и органични киселини – главно млечна. Тя е естествен консервант, блокира разпространението на патогенни микроорганизми, причиняващи гниещи процеси. Това означава, че киселото зеле, ферментиралите зеленчуци и силажът, ако се съблюдават определени условия, могат да се съхраняват много дълго време, като запазват качествата си.

В допълнение може да се отбележи, че някои щамове лактобацили синтезират така наречените бактериоцини – антимикробни вещества с протеинова природа. Освен това всеки щам микроорганизми е способен да произвежда едно или няколко антибиотични вещества, които са строго специфични за него. Това свойство на млечнокиселите бактерии може да се използва за оздравяване на почвата и за защита на растенията от болести.

Лактобацилите потискат растежа на фитопатогенни гъбички (Botrytis, Fusarium, Phytophthora и др.), обогатяват почвата с ензими и аминокиселини, ускоряват процесите на разлагане на органични вещества като целулоза и лигнин. Това дава основание да ги причислим към групата на ефективните микроорганизми.

Как да използваме млечнокиселите бактерии в градината?

При редовно третиране на растенията с подходящи микробиологични препарати (Байкал ЕМ1 и др.) те успяват да се справят с брашнеста мана, кладоспориоза, фитофтора и други разпространени болести. Когато се въвеждат в почвата, полезните микроорганизми не само потискат развитието на патогенните гъбички и бактерии, но подобряват структурата на почвата, способстват за натрупване на хранителни вещества и подвижни форми на макро- и микроелементи.

Ако нямаме под ръка готови промишлени препарати, тогава на помощ идват ферментирали млечни продукти – суроватка или кисело мляко. За пръскане се разреждат с вода в съотношение 1:5, а за поливане на почвата 1:10 (1,5-2 литра за 1 м2).

Внесените в почвата млечнокисели бактерии способстват за потискането на патогенната микрофлора, за образуването на хумус и повишаване на биодостъпността на хранителните вещества.

Ако приготвяме зелен тор от плевели в градината (коприва, глухарче, млечка, лобода и др.), можем да използваме останалото кисело мляко или суроватка, но и саламура от ферментирали плодове и зеленчуци, които се получават в резултат на млечнокисела ферментация.

Използване на млечнокиселите бактерии при компостиране

Компостът е сред най-достъпните органични торове, които можем да приготвим от отпадъците в градината и кухнята. За пълното разлагане на органичните отпадъци в компоста е необходимо доста време, особено ако това е груба органична материя – паднали листа, клони, дървесни стърготини. За ускоряване на процеса и обогатяването му с полезна микрофлора се използват различни микробиологични препарати, включително и такива, произведени на базата на млечнокисели бактерии.

Млечнокиселите продукти също ускоряват отлично процесите на зреене на компоста, но трябва да се използват в разумни граници. Факт е, че при подходящи условия (среда, богата на въглехидрати), тези бактерии могат да се размножават много бързо, измествайки други микроорганизми, включително и полезни.

Известно е, че млечнокиселата бактерия Lactobacillus plantarum потиска развитието на сенната (тревна) бактерия, намираща се в почвата, в стомашно-чревния тракт на човека и преживните животни. Освен това, ако изсипем голямо количество неразреден суроватка в компоста, това ще доведе до рязко понижаване на рН на субстрата и компостните червеи, нашите основни помощници, няма да могат да живеят в тези условия.

При внасянето на млечнокисели продукти в компоста е необходимо да се разреждат с вода в съотношение 1:10. Те ще „работят“ най-ефективно в анаеробни условия, когато се внасят в центъра на компостната купчина, както и при приготвяне на компост в торби.

В природата всички растения се намират в тесен контакт с микроорганизми, обитаващи кореновата зона на почвата. Наша основна задача е да поддържаме плодородието и да оздравяваме почвата, намалявайки патогенната микрофлора, за да получим богата и екологично чиста реколта.

Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
20193
 

Последни материали
Виж
Директни плащания
ДФЗ преведе и 43 млн. лв. по НАТУРА 2000 – последно плащане за 2025 г.
Ще има втори транш
По-голямата част от помощта за акциза върху горивата е изплатена
Мащабен митинг срещу институциите
Водни оръдия и газ срещу фермерите в Брюксел
Най-ниска в последните 5 години
Аграрен доклад 2025: Брутната добавена стойност в сектора падна до 2,7%
Наведнъж
На първо и второ четене депутатите приеха промени в Закона за защита на растенията
ОСП след 2028 г.
ЕС ще отпуска до 200 хил. евро на ферма за въвеждане на агроекологични мерки
Свързани материали
Виж
Може ли костното брашно да замести калциевите и фосфорни торове?
Съвети
Стратификация на семената – как, кога и за кои култури да се прилага?
Грижи през есента
Компост или оборски тор – възможности за избор
Важно е да се знае
Ползи от засаждането на чесън между ягодите
Стопанинът обяснява чудото
Как овощната градина на Халил оцеля в масивен пожар около нея
Полезни съвети
Глинен ад или плодороден рай?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини