Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.04.2024 г.

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината

Канелата е известна с характерния си вкус и аромат – използва се от векове в кухнята, но наред с това намира приложение в градината. Тази подправка притежава фунгицидни и антибактериални свойства, а също така помага за отблъскване на различни вредители.

От какво се получава канелата и какво е нейното действие?

Канелата се получава от кората на дървета от рода Cinnamomum, принадлежащ към семейство Лаврови. Родът наброява повече от 300 вида, като само 4-5 се използват за производство на канела, а най-добра е тази, която се добива в Шри Ланка (цейлонска).

Фунгицидните и антибактериалните свойства на канелата са проучени и потвърдени, а поне един от активните компоненти – цинамалдехид (органично вещество) е преминал всички лабораторни тестове. Друго проучване сравнява етеричните масла от различни видове канела и установява, че всички те имат фунгицидни свойства, но някои са по-ефективни от други. Най-силно са изразени при цейлонската канела.

Как да използваме канелата в градината?

1. Защита на разсада от болести

Някои гъбични и бактериални заболявания могат да доведат до гибел разсада. Младите растения най-често страдат от кореново гниене (сечене), причино от голям брой различни бактерии и гъбички. За да предотвратим загиването на разсада, можем да поръсим почвата със смляна канела.

2. Профилактика при резитба и присаждане

При резитба и отстраняване на части от растенията канелата се използва като форма на защита за предотвратяване на гъбични или бактериални инфекции. С помощта на четка или тампон се нанася пудра от смляна канела върху срезовете или повредените места.

Канела може да се използва при вкореняване на резници. Преди засаждане срезовете се навлажняват с чиста вода и потапят в канела на прах. Това ще предотврати възможни гъбични и бактериални инфекции по време на вкореняването.Тази техника може да се използва и при присаждане.

Канелата не притежава хормони за вкореняване (ауксини), но може да се смеси с такива и в този случай ефектът ще бъде най-добър.

3. Спасяване на растенията от вредители

Листните въшки, паяжинообразуващите акари, лъжещитоносните въшки, наричани още памукови или брашнести и гъбните комари не харесват канелата и предпочитат да стоят далеч от нея. Тя може да се поръси върху почвата около растенията, предразположени към нападение от тези вредители, както и върху листата им.

4. Елиминиране на нежелани гъби

Канелата ще държи под контрол появата на нежелани гъби на влажни и уплитнени места в градината. Достатъчно е да поръсим с подправката. Така ще ограничим растежа, без да се притесняваме, че ще навредим на растенията.

5. Отблъскване на мравки

Канелата отблъсква мравките и други малки вредители, като създава бариера, която те не обичат да преминават. Достатъчно е да поръсим малко прах там, където обикновено възникват проблемите. Може да се използва както на открито, така и на закрито.

6. Лечение на гъбични заболявания

За тази цел се използва канелен спрей като фунгицидно средство. Приготвя се лесно, като една чаена лъжичка канела на прах се залее с 0,5-0,6 л вода. Разбърква се и се оставя за една нощ, след което се прецежда през гъста марля или филтър и се пръскат стъблата и листата на растенията, засегнати от ръжда и други гъбични заболявания.

7. Борба с плесените

Ако определени участъци в градината са склонни към образуване на бяла плесен, тогава тези поразени места се посипват директно с канела на прах, а резултатът е бърз и най-добър.

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
2437
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Канелата може да помогне за решаване на проблеми в градината
Баница с ябълки по селски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини