Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2024 г.

Правила при използването на органичните торове

Правила при използването на органичните торове

За запазване и възстановяване на почвения потенциал се използват различни минерални, органични и органо-минерални подобрители. Ако се откажем от използването на минерални торове, тогава трябва много по-внимателно да подхождаме при внасянето на органични хранителни вещества.

Органичните торове подобряват структурата на почвата, насърчават активното възпроизвеждане на полезната почвена микрофлора, насищат почвата с полезни хранителни елементи, необходими на растенията. Важно е да отбележим, че и най-добрите минерални торове не биха осигурили толкова ползи за възстановяване на почвения потенциал. Органичната материя е тази, която създава основата за почвеното плодородие в напояваните участъци.

Как да решим проблема?

Като всеки тор, така и органичните имат своите недостатъци - небалансиран състав (съдържат много повече азот и значително по-малко други хранителни елементи), често съдържат семена от плевели, вредни микроорганизми и химични вещества (като резултат от храненето).

Много от тези проблеми могат да бъдат решени чрез спазване на правилата за събиране, подготовка и съхранение на органичните торове. Най-добрията начин за преодоляване на всички тези недостатъци – да бъдат компостирани.

Ако не разполагаме с оборски тор?

Оборският тор може да бъде заменен с окосена трева, здрави градински остатъци, органичен мулч, паднали листа, кухненски растителни отпадъци или плевели. Веднъж попаднали в почвата, те са атакувани от микроорганизмите и земните червеи, които ги превръщат в полезна хранителна среда за растенията. За ускоряване на процеса на разлагане може да се използват малки количества амониева селитра или карбамид, а още по-добре подходящи биопрепарати (BI-SEPTIK и др.), съдържащи бактерии и ензими за компостиране, които бързо превръщат органичната материя в достъпна храна за различните култури. По-нататък скоростта на усвояване зависи от вида и скоростта на развитие на растенията. Морковите, които растат бавно ги усвояват по-продължително и може едно подхранване да е достатъчно за сезона. При картофите усвояването е бързо и не трябва да се внасят органичните вещества наведнъж, а поетапно.

Угнилият оборски тор е по-добър

Не трябва да забравяме, че пресен оборски тор не е подходящ за подхранване на растенията, защото при интензивното си разлагане ще ги изгори. Той се внася в почвата при есенната обработка. Друг вариант е да се компостира, защото така ще се разгради по-бързо. В противен случай трябва да изчакаме по-продължително време (необходими са 1-2 години), докато угние и стане годен за подхранване на растенията.

Пресният оборски тор може да се използва за получаване на суспензия – смесва се с вода в затворен съд и се оставя на топло да ферментира 1-2 седмици. След това се разрежда с вода и се поливат растенията.

Сидератните култури са отлично решение за органично подхранване на растенията. При заораване и вграждане в почвата се препоръчва използването на биопрепарати за по-бързо разлагане и усвояване.

Правила при използването на органичните торове
10462
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Ще се затвърди ли тенденцията цените да са най-високи по жътва
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини