Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2024 г.

Правила при използването на органичните торове

Правила при използването на органичните торове

За запазване и възстановяване на почвения потенциал се използват различни минерални, органични и органо-минерални подобрители. Ако се откажем от използването на минерални торове, тогава трябва много по-внимателно да подхождаме при внасянето на органични хранителни вещества.

Органичните торове подобряват структурата на почвата, насърчават активното възпроизвеждане на полезната почвена микрофлора, насищат почвата с полезни хранителни елементи, необходими на растенията. Важно е да отбележим, че и най-добрите минерални торове не биха осигурили толкова ползи за възстановяване на почвения потенциал. Органичната материя е тази, която създава основата за почвеното плодородие в напояваните участъци.

Как да решим проблема?

Като всеки тор, така и органичните имат своите недостатъци - небалансиран състав (съдържат много повече азот и значително по-малко други хранителни елементи), често съдържат семена от плевели, вредни микроорганизми и химични вещества (като резултат от храненето).

Много от тези проблеми могат да бъдат решени чрез спазване на правилата за събиране, подготовка и съхранение на органичните торове. Най-добрията начин за преодоляване на всички тези недостатъци – да бъдат компостирани.

Ако не разполагаме с оборски тор?

Оборският тор може да бъде заменен с окосена трева, здрави градински остатъци, органичен мулч, паднали листа, кухненски растителни отпадъци или плевели. Веднъж попаднали в почвата, те са атакувани от микроорганизмите и земните червеи, които ги превръщат в полезна хранителна среда за растенията. За ускоряване на процеса на разлагане може да се използват малки количества амониева селитра или карбамид, а още по-добре подходящи биопрепарати (BI-SEPTIK и др.), съдържащи бактерии и ензими за компостиране, които бързо превръщат органичната материя в достъпна храна за различните култури. По-нататък скоростта на усвояване зависи от вида и скоростта на развитие на растенията. Морковите, които растат бавно ги усвояват по-продължително и може едно подхранване да е достатъчно за сезона. При картофите усвояването е бързо и не трябва да се внасят органичните вещества наведнъж, а поетапно.

Угнилият оборски тор е по-добър

Не трябва да забравяме, че пресен оборски тор не е подходящ за подхранване на растенията, защото при интензивното си разлагане ще ги изгори. Той се внася в почвата при есенната обработка. Друг вариант е да се компостира, защото така ще се разгради по-бързо. В противен случай трябва да изчакаме по-продължително време (необходими са 1-2 години), докато угние и стане годен за подхранване на растенията.

Пресният оборски тор може да се използва за получаване на суспензия – смесва се с вода в затворен съд и се оставя на топло да ферментира 1-2 седмици. След това се разрежда с вода и се поливат растенията.

Сидератните култури са отлично решение за органично подхранване на растенията. При заораване и вграждане в почвата се препоръчва използването на биопрепарати за по-бързо разлагане и усвояване.

Правила при използването на органичните торове
9825
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини