Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.01.2024 г.

Правила при използването на органичните торове

Правила при използването на органичните торове

За запазване и възстановяване на почвения потенциал се използват различни минерални, органични и органо-минерални подобрители. Ако се откажем от използването на минерални торове, тогава трябва много по-внимателно да подхождаме при внасянето на органични хранителни вещества.

Органичните торове подобряват структурата на почвата, насърчават активното възпроизвеждане на полезната почвена микрофлора, насищат почвата с полезни хранителни елементи, необходими на растенията. Важно е да отбележим, че и най-добрите минерални торове не биха осигурили толкова ползи за възстановяване на почвения потенциал. Органичната материя е тази, която създава основата за почвеното плодородие в напояваните участъци.

Как да решим проблема?

Като всеки тор, така и органичните имат своите недостатъци - небалансиран състав (съдържат много повече азот и значително по-малко други хранителни елементи), често съдържат семена от плевели, вредни микроорганизми и химични вещества (като резултат от храненето).

Много от тези проблеми могат да бъдат решени чрез спазване на правилата за събиране, подготовка и съхранение на органичните торове. Най-добрията начин за преодоляване на всички тези недостатъци – да бъдат компостирани.

Ако не разполагаме с оборски тор?

Оборският тор може да бъде заменен с окосена трева, здрави градински остатъци, органичен мулч, паднали листа, кухненски растителни отпадъци или плевели. Веднъж попаднали в почвата, те са атакувани от микроорганизмите и земните червеи, които ги превръщат в полезна хранителна среда за растенията. За ускоряване на процеса на разлагане може да се използват малки количества амониева селитра или карбамид, а още по-добре подходящи биопрепарати (BI-SEPTIK и др.), съдържащи бактерии и ензими за компостиране, които бързо превръщат органичната материя в достъпна храна за различните култури. По-нататък скоростта на усвояване зависи от вида и скоростта на развитие на растенията. Морковите, които растат бавно ги усвояват по-продължително и може едно подхранване да е достатъчно за сезона. При картофите усвояването е бързо и не трябва да се внасят органичните вещества наведнъж, а поетапно.

Угнилият оборски тор е по-добър

Не трябва да забравяме, че пресен оборски тор не е подходящ за подхранване на растенията, защото при интензивното си разлагане ще ги изгори. Той се внася в почвата при есенната обработка. Друг вариант е да се компостира, защото така ще се разгради по-бързо. В противен случай трябва да изчакаме по-продължително време (необходими са 1-2 години), докато угние и стане годен за подхранване на растенията.

Пресният оборски тор може да се използва за получаване на суспензия – смесва се с вода в затворен съд и се оставя на топло да ферментира 1-2 седмици. След това се разрежда с вода и се поливат растенията.

Сидератните култури са отлично решение за органично подхранване на растенията. При заораване и вграждане в почвата се препоръчва използването на биопрепарати за по-бързо разлагане и усвояване.

Правила при използването на органичните торове
8328
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
С цел опазване на застрашени животински и растителни видове
Обявиха 3 нови защитени територии
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Ще бъдат подпомагани само доказано губещи зърнопроизводители
Производители на селскостопанска продукция извън зърното получават 150 милиона лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини