Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок

Добивите ще намалеят заради недостига на влага през сезона
Синор.БГ / 26.09.2017 г.

Проблемът с гроздето от тазгодишната реколта е, че има необходимата захарност, но сокът е по-малко от обичайното, заяви инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ), цитиран от „Фокус”. Коев добави, че заради недостига валежи през годината и слабото използване на хидромелиоративни съоръжения гроздето на места е с по-малка маса. „Ако от декар грозде стопаните през предишни години са прибирали по около 1 тон, то през тази ще бъде максимум 600-650 килограма. Просто гроздето е по-леко в сравнение с предишните години”, обясни той.

Директорът на ИАЛВ прогнозира, че през тази кампания основната част от реколтата от грозде ще отиде за производството на вино. „От цялата реколта, която е 350 хил. тона, 200 хил. тона влизат във винарските предприятия, 100 хил. тона ще отидат за производството на гроздови ракии, а останалото количество се разпределя за износ (около 20-25 хил. тона), за производство на оцет (пак около 20-25 хил. тона) и за домашна консумация, която хората имат право да преработват на вино и ракия”, смята той.

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок
13891
 

Последни материали
Виж
Месото и месните продукти (+9,4%) и живите животни (+7,9%)
Продажни цени на едро в Германия продължават да нарастват
Обвинение за измама с 1,2 млн. евро по проекти за напояване
Алжир закупи мелничарска пшеница на цена $263-271/т C&F
По искане на бизнеса
Двама министри от месец обсъждат дали и агросекторът ще получи помощ за цената на тока
M7004 става автономен: Kubota въвежда интелигентна автоматизация върху доверена платформа
Земеделският министър отговаря на бранша
Финансовото министерство трети месец бави средствата за напояване
Свързани материали
Виж
Стопаните да залагат на сортове с ранно и средно ранно зреене
Реколта 2025 г. е прецедент – има грозде, но липсват череши, сливи и ябълки.
Практика
Как температурата и светлината влияят на цвета на гроздето
FAO обяви новите обектите на световното селскостопанско наследство
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини