Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
26.09.2017 г.

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок

Добивите ще намалеят заради недостига на влага през сезона

Проблемът с гроздето от тазгодишната реколта е, че има необходимата захарност, но сокът е по-малко от обичайното, заяви инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ), цитиран от „Фокус”. Коев добави, че заради недостига валежи през годината и слабото използване на хидромелиоративни съоръжения гроздето на места е с по-малка маса. „Ако от декар грозде стопаните през предишни години са прибирали по около 1 тон, то през тази ще бъде максимум 600-650 килограма. Просто гроздето е по-леко в сравнение с предишните години”, обясни той.

Директорът на ИАЛВ прогнозира, че през тази кампания основната част от реколтата от грозде ще отиде за производството на вино. „От цялата реколта, която е 350 хил. тона, 200 хил. тона влизат във винарските предприятия, 100 хил. тона ще отидат за производството на гроздови ракии, а останалото количество се разпределя за износ (около 20-25 хил. тона), за производство на оцет (пак около 20-25 хил. тона) и за домашна консумация, която хората имат право да преработват на вино и ракия”, смята той.

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок
13486
 

Последни материали
Виж
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
Люти чушлета с грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини