Проблемът с гроздето от тазгодишната реколта е, че има необходимата захарност, но сокът е по-малко от обичайното, заяви инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ), цитиран от „Фокус”. Коев добави, че заради недостига валежи през годината и слабото използване на хидромелиоративни съоръжения гроздето на места е с по-малка маса. „Ако от декар грозде стопаните през предишни години са прибирали по около 1 тон, то през тази ще бъде максимум 600-650 килограма. Просто гроздето е по-леко в сравнение с предишните години”, обясни той.
Директорът на ИАЛВ прогнозира, че през тази кампания основната част от реколтата от грозде ще отиде за производството на вино. „От цялата реколта, която е 350 хил. тона, 200 хил. тона влизат във винарските предприятия, 100 хил. тона ще отидат за производството на гроздови ракии, а останалото количество се разпределя за износ (около 20-25 хил. тона), за производство на оцет (пак около 20-25 хил. тона) и за домашна консумация, която хората имат право да преработват на вино и ракия”, смята той.