Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
26.09.2017 г.

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок

Добивите ще намалеят заради недостига на влага през сезона

Проблемът с гроздето от тазгодишната реколта е, че има необходимата захарност, но сокът е по-малко от обичайното, заяви инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ), цитиран от „Фокус”. Коев добави, че заради недостига валежи през годината и слабото използване на хидромелиоративни съоръжения гроздето на места е с по-малка маса. „Ако от декар грозде стопаните през предишни години са прибирали по около 1 тон, то през тази ще бъде максимум 600-650 килограма. Просто гроздето е по-леко в сравнение с предишните години”, обясни той.

Директорът на ИАЛВ прогнозира, че през тази кампания основната част от реколтата от грозде ще отиде за производството на вино. „От цялата реколта, която е 350 хил. тона, 200 хил. тона влизат във винарските предприятия, 100 хил. тона ще отидат за производството на гроздови ракии, а останалото количество се разпределя за износ (около 20-25 хил. тона), за производство на оцет (пак около 20-25 хил. тона) и за домашна консумация, която хората имат право да преработват на вино и ракия”, смята той.

Гроздето от новата реколта е с висока захарност и малко сок
13599
 

Последни материали
Виж
Конкуренцията на 16 компании даже не осигури планираните количества
Цената на меката пшеница се стабилизира на търга в Тунис
Собственикът на обект със 112 животни сам е подал сигнала
Откриха ново огнище на шарка по овцете в Старозагорско
Призовават ловците да спазват стриктно законовите разпоредби
Днес се открива сезонът за лов на пернат дивеч
Сза четвърти път с участието на производители от югоизточна България
В Ямбол се провежда регионално фермерско-занаятчийско изложение
Приемът стартира с бюджет от 5 млн. евро
До 400 000 евро получава проект по интервенцията за предотвратяване на щети по горите
Производител от Разградско
Нихат Расим: Кризата преориентира овощарите към тютюна
Свързани материали
Виж
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини