Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Аспержи никнат от земята

Разсадете през ранната пролет
Синор.БГ / 20.09.2017 г.

Аспержата е многогодишно растение и се отглежда заради сочните, млади леторасти, наричани свещи, които се развиват от пъпки на коренищата. Напролет пъпките прорастват и образуват дебели, безцветни стебла. Те са сочни, крехки и снежнобели докато не се появят на повърхността на почвата. Тогава те придобиват различен цвят – розов, тъмновиолетов или зелен. Впоследствие се развиват в тънки, груби, тревисти, зелени стъбла с много разклонения и достигат на височина 1,5 – 2,5 м. Те са покрити с игловидни клонки – кладодии, неправилно наричани листа.

Аспержата е двудомно растение с равно съотношение между мъжките и женските растения. Мъжките растения дават по-голям брой, но по-тънки свещи, а женските обратно – по-малък брой, но по-едри. Образуват червени плодчета, в които се намират семената, но те не трябва да се консумират, защото са отровни.
Добри предшественици са житни и бобови култури, както и окопните тикви и картофи.
Аспержите предпочитат почви, които не се преовлажняват или заблатяват, слабо кисели до неутрални с рН 6 – 6,5 до 7,0. Да са структурни и рохкави, с южно или югоизточно изложение, защитени от студените ветрове през пролетта. Могат да се отглеждат на едно и също място повече от 10 години.

Аспержата се размножава по два начина – по вегетативен чрез разделяне на коренища, който се използва рядко или чрез семена с предварително произведен разсад. Семената се засяват в подготвени лехи към края на април, когато почвата се затопли добре. След оформянето им през 20–25 см се правят браздички с дълбочина 3–3,5 см, в които семената се засяват през 4–5 см. Покриват се с торопочвена смес. Те никнат бавно и затова се накисват предварително при температура 25–30 С, в продължение на 3–5 дни във вода, която се сменя през 10 часа. След това се поставят в навлажнен тензух при същата температура и се поддържа постоянна влажност. На 5 – 6 ден започват да покълват. Преди засяването леко се подсушават. За получаване на разсад за декар са необходими 50–60 г семена. Когато разсада достигне височина 7–8 см се прорежда и на 8–10 см се оставя по едно растение. По-късно се правят 2–3 окопавания с едновременно леко загърляне. Подхранват се 1–2 пъти с амониева селитра или чрез шербетуване. Редовно се поливат и плевят. До есента развиват коренище и 3–4 стъбла. През октомври, след пожълтяване на растенията, стъблата се отрязват на 3–4 см от почвената повърхност и изнасят навън. През зимата лехите се покриват с 4–5 см слама, за да се предпазят от студа.

Разсаждането става рано напролет. Дълбоко изораната почва през есента се браздува на разстояние е 1,20–1,30 м за производството на бели (етиолирани) свещи, а на зелени – 1,10 м. Дъното на браздите е с ширина 30–40 см, а почвата се изхвърля в междуредието. В тях се внася 150 кг оборски тор за 100 кв.м и се накопава с почвата на дълбочина 10–12 см. Преди самото разсаждане в дъното на браздите се оформят ямки на разстояниие 40-50 см за производство на бели свещи и на 40-45 см за зелени, чиято среда се запълва с малка купчина пръст и върху нея се поставя коренището. То се покрива с 3 – 4 см торопочвена смес, притъпква се леко и след това се покрива с още 6 – 8 см почва.

Аспержи никнат от земята
7614
 

Последни материали
Виж
Въвежда се нова еко категория за колите - Евро 7
Кабинетът прие технически и други промени в данъчни закони
Доставчиците са обложени със ставки от 21,9 до 42,7 на сто при вноса
Китай наложи още мита за млечните продукти от ЕС заради субсидирането им
Заради договори на ИАГ и болести по животни
Бюджетът на МЗХ за 2025 г. е увеличен с 60 млн. лв.
Средствата са взети за проекти по мярка 4.3 от ПРСР
Напоителни системи получи по-дълъг срок за връщане на държавен заем
В Украйна цените продължиха да се понижават за втора поредна седмица
Износът от Аржентина намали напрежението на пазарите на слънчоглед
Турция на финален етап с нов Закон за водите заради климатичните промени
Свързани материали
Виж
Аспержите са зеленчукът с най-голяма площ за отглеждане в Германия
С времето реколтите ще стават все по-задоволителни
Покрийте аспержите с почва, почистете загиналите части
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Ще са ви нужни знания и много търпение до първата реколта
За да берете аспержи, засадете ги сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини