Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Аспержи никнат от земята

Разсадете през ранната пролет

Аспержата е многогодишно растение и се отглежда заради сочните, млади леторасти, наричани свещи, които се развиват от пъпки на коренищата. Напролет пъпките прорастват и образуват дебели, безцветни стебла. Те са сочни, крехки и снежнобели докато не се появят на повърхността на почвата. Тогава те придобиват различен цвят – розов, тъмновиолетов или зелен. Впоследствие се развиват в тънки, груби, тревисти, зелени стъбла с много разклонения и достигат на височина 1,5 – 2,5 м. Те са покрити с игловидни клонки – кладодии, неправилно наричани листа.

Аспержата е двудомно растение с равно съотношение между мъжките и женските растения. Мъжките растения дават по-голям брой, но по-тънки свещи, а женските обратно – по-малък брой, но по-едри. Образуват червени плодчета, в които се намират семената, но те не трябва да се консумират, защото са отровни.
Добри предшественици са житни и бобови култури, както и окопните тикви и картофи.
Аспержите предпочитат почви, които не се преовлажняват или заблатяват, слабо кисели до неутрални с рН 6 – 6,5 до 7,0. Да са структурни и рохкави, с южно или югоизточно изложение, защитени от студените ветрове през пролетта. Могат да се отглеждат на едно и също място повече от 10 години.

Аспержата се размножава по два начина – по вегетативен чрез разделяне на коренища, който се използва рядко или чрез семена с предварително произведен разсад. Семената се засяват в подготвени лехи към края на април, когато почвата се затопли добре. След оформянето им през 20–25 см се правят браздички с дълбочина 3–3,5 см, в които семената се засяват през 4–5 см. Покриват се с торопочвена смес. Те никнат бавно и затова се накисват предварително при температура 25–30 С, в продължение на 3–5 дни във вода, която се сменя през 10 часа. След това се поставят в навлажнен тензух при същата температура и се поддържа постоянна влажност. На 5 – 6 ден започват да покълват. Преди засяването леко се подсушават. За получаване на разсад за декар са необходими 50–60 г семена. Когато разсада достигне височина 7–8 см се прорежда и на 8–10 см се оставя по едно растение. По-късно се правят 2–3 окопавания с едновременно леко загърляне. Подхранват се 1–2 пъти с амониева селитра или чрез шербетуване. Редовно се поливат и плевят. До есента развиват коренище и 3–4 стъбла. През октомври, след пожълтяване на растенията, стъблата се отрязват на 3–4 см от почвената повърхност и изнасят навън. През зимата лехите се покриват с 4–5 см слама, за да се предпазят от студа.

Разсаждането става рано напролет. Дълбоко изораната почва през есента се браздува на разстояние е 1,20–1,30 м за производството на бели (етиолирани) свещи, а на зелени – 1,10 м. Дъното на браздите е с ширина 30–40 см, а почвата се изхвърля в междуредието. В тях се внася 150 кг оборски тор за 100 кв.м и се накопава с почвата на дълбочина 10–12 см. Преди самото разсаждане в дъното на браздите се оформят ямки на разстояниие 40-50 см за производство на бели свещи и на 40-45 см за зелени, чиято среда се запълва с малка купчина пръст и върху нея се поставя коренището. То се покрива с 3 – 4 см торопочвена смес, притъпква се леко и след това се покрива с още 6 – 8 см почва.

Аспержи никнат от земята
7372
 

Последни материали
Виж
Работна група ще търси решения за справяне със заразните болести по животните в България, Гърция и Румъния
Мед от Бингьол е първият мед от Турция, регистриран в Европейския съюз с географско обозначение
Подаден е сигнал до министър Манол Генов
Поливната вода от яз. Жребчево е увеличена 10 пъти. За нивите на Сливен и Ямбол ли отива, или за 3-те ВЕЦ, пита експерт
На фона на разширените площи и повишени оценки за добивите
Експерти очакват реколтата от царевица в Украйна да надхвърли 30 милиона тона
Практика
Можем да удължим плододаването на краставиците до края на лятото
Фермерите искат 30 евро на декар държавна помощ за пролетните култури
Сушата свали добивите от пшеницата в Сърбия от рекордни до средни
Свързани материали
Виж
Аспержите са зеленчукът с най-голяма площ за отглеждане в Германия
С времето реколтите ще стават все по-задоволителни
Покрийте аспержите с почва, почистете загиналите части
Пикантно ястие с кладница и аспержи
Ще са ви нужни знания и много търпение до първата реколта
За да берете аспержи, засадете ги сега
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини