Начало » Новини » Коментари
19.09.2017 г.

Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври

sinor

До 31 декември 2017 година министерството на земеделието трябва да представи в парламента анализ на нормативните регулации в областта на поземлените отношения, като десет месеца след приемането на този доклад от депутатите агроведомството трябва да подготви стратегия и общ поземлен закон, или Кодекс на земята, който да въведе ред във взаимоотношенията между собственици и ползватели на имоти.

Това решиха народните представители при днешното обсъждане на проблемите с наемането, преотдаването на земя и кражбите на „бели петна“, чието решение се очакваше от собственици и арендатори, засегнати от поредните незаконни схеми със земеделски земи. При гласуването 101 представители одобриха предложението на ГЕРб, 70 бяха против, а 9 се въздържаха.

Дискусията беше предизвикана от парламентарната група „БСП за България“, която изиска проблемите с поземлените отношения да се уредят много по-бързо от това, което ГЕРБ предлага. Георги Гьоков обяви, че тяхната група настоява анализът върху законодателството да приключи до 31 октомври, а до 31 декември2017 г. с участието на депутатите да се предложи визия за бъдещ Кодекс на земята.

По думите на Светла Бъчварова от БСП след 2013 година администрацията е прекратила да води така необходимата статистика, което е отворило широка врата за всякакви злоупотреби, дори и с участието на администрацията.

До 2013 година, когато данните за собственици и арендатори се водели на отчет, се е знаело, че 1,2 милиона собственици отдават земя под наем или аренда. Годишно са се регистрирали и по 150-160 хиляди договора.

Проблем има не само с кражбите на „белите петна“, но също с преотдаването на имоти, с дарения от страна на съсобственици на идеални части и ред други проблеми, които ощетяват притежателите на земеделски земи, припомни Бъчварова.

Според нея отлагането на Кодекса на земята за края на 2018 година ще се окаже сериозен проблем и за прилагане на бъдещата обща селскостопанска политика, тъй като „фермерите настояват за запазване на директните плащания, но без уредени поземлени отношения България няма как да се мотивира през Брюксел за бъдещите политики“, посочи още Бъчварова.

Тя припомни, че сериозна пречка за страната ще се окаже и силната концентрация на огромен процент от земята в малка част от опериращите фирми. Върху решаването на този въпрос беше акцентирано и в докладите на европейските институции, припомни Бъчварова.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ проблемите в земеползването са натрупани с години и е време държавата да се намеси за решаването им. За целта обаче е нужно време.

Земеделският министър също обясни, че проблематиката е огромна и изисква време и експертност, за да може четирите закона, свързани с ползването и собствеността на земеделските земи, да се обединят в единен документ. Той припомни, че се прави обследване по всички подадени сигнали.

След днешното заседание не стана ясно дали министерството на земеделието ще предложи корекции по отношение на скандалните случаи с кражбите на „бели петна“, преди да изпълни задачата по изработване на бъдещия Кодекс.

Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври
16806
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Хоум офис
Променят трудовите договори за работа от разстояние
Решения на Министерския съвет
Новият кодекс забранява на чиновниците да са подкупни и груби
Решения
Парламентът удължи срока за подготовка на нов Кодекс за земята до края на 2019 г.
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Председател на Асоциацията на собствениците на земеделска земя
Стайко Стайков: Работата по Кодекса на земята трябва да започне след средата на 2018 година
Порожанов: По Кодекса за земята заварихме пълна боза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини