Начало » Новини » Страната
19.09.2017 г.

Гъбите шийтаке са си екзотика, но и тях ги има на фермерския пазар

Снимка: Биоселена

На гъбеното издание на фермерския пазар пред министерството на земеделието на 20 септември ще имаме „две в едно“ -  демонстрация и дегустация на гъбите шийтаке, съобщиха организаторите. Това ще бъде предпоследното издание на пазара, организиран по проекта за Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“.

Кунка и Стоян от Bio Way ще ни покажат на място как се произвеждат гъбите шийтаке. Методът, по който го правят, е съобразен изцяло с оригиналната японска технология, като ги отглеждат върху дъбови трупи. Така гъбите растат в естествената си хранителна среда и вкусът им е наистина страхотен. И понеже са био сертифицирани, удоволствието и полезността им са по-големи. Освен че ще видите как шийтаке се  „засаждат“ на дъбови трупи, ще чуете от хората на Bio Way обяснения за целия процес.

И разбира се, ще можете да опитате шийтаке на Bio Way: задушени, мариновани, подправени с разнообразни подправки и различни видове био оцет, които имаме на фермерския фестивал.

Ще има и други шийтаке изненади!

Демонстрацията и дегустациите са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа. Но от Bio Way няма да ви откажат да опитате шийтаке и в другото време на пазара.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

Гъбите шийтаке са си екзотика, но и тях ги има на фермерския пазар
8376
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Шийтаке се отглежда успешно и у нас
КУЛТИВИРАНЕ НА ШИЙТАКЕ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини