Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2017 г.

...за домашните любимци и растенията

Изобилието от стайни растения и бурно цъфтящи, благоуханни балконски цветя създават неповторим колорит на жилището. Но ето, че в дома се появява малък питомец, мяукащ нежно, преобръщайки жилището нагоре с краката....
По природа котката е много любопитна и това не винаги е безопасно. Особено често от неудържимо любопитство страдат котките, които прекарват целия си живот в градски апартамент. Много скоро вие ще намерите вашия любимец или да яде скъпата на сърцето ви драцена, или да изучава с интерес съдържанието на обърнатата саксия.
Независимо от факта, че котките са закоравели месояди, те обичат да хапват млада трева, а ако такава трева няма, то с удоволствие ще опитат от вашия хлорофитум, драцена или циперус. Възможно е по този начин да си набавят някои необходими витамини и минерали.
Известно е, че в готовата котешка храна няма достатъчно фолиева киселина - един от витамините от група В, който изобилства в тревата. Котките, които страдат от хранително разтройство, могат да изядат голямо количество трева, предизвикваща повръщане. Често чревният им тракт бива запушват от топка от косми, които те поглъщат при облизването си и в този случай използват тревата като естествено средство за повръщане. Общо казано, яденето на трева не носи вреда на котките, ако разбира се тя не е била обработвана с хербициди и не е отровна.
Списъкът с отровни растения е поразително дълъг, обаче много животни живеят в домове, където има такива, разхождат се в градинки с множество отровни растения без никаква вреда за тях. При котките се оказва, че имат достатъчно добра интуиция, за да не ги ядат.


Първата среща – да опитаме от всичко
Тъй като смятат перваза на прозореца за своя собственост, ако той е зает котките проявяват голямо недоволство и нерядко хвърлят оттам всички „ненужни” предмети. Затова се случва домакинята да се върне вкъщи и да намери безценните си растителни екземпляри на земята. Котките винаги реагират живо на новите растения, като обследват с нос аромата на листата им, цветовете и почвата, в която са насадени, като непрекъснато се опитват да изкопаят ямка в субстрата, да наточат нокти в ствола на растението и да откъснат по някое друго листо, като го опитат и на вкус. Затова собствениците на котки трябва да не си купуват отровни растения, за да не подложат на опасност от отравяне своите любимци. Висящите растения предизвикват задължителен интерес у котките: особено малките котенце възприемат тези растения като закачени за тавана играчки и постоянно се опитват да се хванат за висящите филизи.

Здравецът е и техен лечител
Растенията, които не се харесват на котките, биват открито или тайно нападани, като целта е да бъдат унищожени. Някои растения котките изобщо не жалят (например, фикусите и розите), но към някои пък те проявяват нежни чувства (например, цитрусовите дръвчета, въпреки че не харесват аромата на плодовете им).
Домашните растения могат с успех да се използват за лечението на домашните животни – например, препоръчва се да се постави парче здравец в ухото на котката, да за можете да избавите животното от ушни паразити. А ако със същото листо натъркате козината на любимеца си, тя ще стане по-гъста и блестяща.

Засейте й собствена поляна
С приближаването на пролетта котките изпитват все по-голям недостатък от естествени витамини и тъгуват по тревата навън, то през зимата е желателно да отглеждате за тях специална трева. Засявайте семена от тази трева в две саксии през интервал от половин месец. Когато посевът в първата саксия израсне и е готов за употреба, втората саксия трябва да се обработи и да се засее. За да растат дружни посевите и да са силни и здрави, и за да не бъдат изядени без време най-силните екземпляри, подали се над повърхността на почвата, то трябва да си направите миниоранжерия. Ако специалната трева за котки ви се вижда скъпа, то можете да засеете и пшеница, растенията ще покълнат дружно и ще бъдат силни и вкусни.
Освен че тревата е полезна за котките, тя ще спаси и собствените ви разсади, които по това време вероятно искате да произведете.

Сокът от филодендрона пари на езика им
Първо място сред отровните растения за котките заемат представителите на семейство Змиярникови. Най-разпространени от тях са: антуриум, алоказия, дифенбахия, кала, монстера, спатифилум, филодендрон, хортензия, епипремнум, акорус и др. У предсавителите на това семейство съществуват разнообразни елементи с отделителни тъкани, като освен отделителната те имат и защитна функция. Не е трудно да се досетим какво ще стане с нашия любимец при контакт с тях. Отровният сок ще предизвика оток на ларингса и устната кухина, а при попадане в очите – конюктивит и необратими изменения на роговицата. Сокът от листата на филодендрона може да предизвика парене на езика и гърлото и да увреди работата на бъбреците.
Листата на монстерата при употреба за храна водят да болезнено парене на езика и гърлото и от това могат да се образуват мехури. Монстерата има тънки игловидни образувания, които попадайки върху лигавица довеждат до силно парене.
Дифенбахията съдържа отровни киселини, които предизвикват оток на лигавицата на котката, в случай че отхапе листото й. Усещането е много болезнено, в резултат на което животното може да изпитва трудности с приемането на храна и даже при дишане. При попадане на сока на дифенбахията в очите, очната лигавица се раздразва и има много неприятни последици.

Млечкови също са опасни
Растенията от семейство Млечкови (млечка, кротон, акалипа, акалифа, исусов венец) съдържат веществото еуфорбин. Отравянето с него протича в много тежка форма: дълго незарастващи рани на устната кухина и фарингса, възпаление на очната лигавица, водещо до временна слепота, нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт с едновременно нарушение на нервната система.
Алкалоидите и гликозидите, които се съдържат в млечния сок на растенията от семейство Зимзеленови (адениум, аламанда, мандевила, катарантус, олеандър, пахиподиум), могат да предизвикат нарушение в сърдечната дейност и нервната система.

И водата, и пчелите крият рискове
Опасност за котките могат да представляват не само стайните растения, но и водата от вазата. За да останат цветята свежи по-дълго, в цветарските магазини добавят във водата специални препарати. Котката може да получи тежко отравяне ако се напие с вода от вазата с празничните букети. Даже обикновеният аспирин, който е прието да се добавя във водата на цветята, може да стане причина за отравяне.
Балконските цветни композиции могат да донесат неприятности, ако са съставени от медоносни растения и привличат пчели. Котката се опитва да хване всичко, което се движи, като не различава муха от пчела, а нейното ухапване е много опасно за котката.
Постарайте се да поставите опасните растения на ниво, недостъпно за животното, което живее с вас. Ако растението е много голямо или няма къде да го сложите, а питомците ви нямат търпение да се доберат до него, не трябва да се прави трагедия от това. Подарете цветето на приятели или го занесете на работното си място.

Как да реагирате
Ако животното все пак се е добрало до отровното растение е необходимо да му се окаже първа помощ: промиване на лигавицата, дава се активен въглен с голямо количество вода, обработва се поразената повърхност. И се постарайте колкото се може по-бързо да стигнете до ветеринар. Най-лошо е ако живатното вкуси от забранения плод във ваше отсъствие. За съжаление ние не можем веднага да забележим отравянето на нашия любимец, заради голямата търпимост на котките и собствени ангажименти. Затова връщайки се в къщи създайте си навика да проверявате дали няма наядени листа или други повреди по отровните растения. И главното е да следите поведението на домашния любимец.

Опасните зелени любимци:
Котките не понасят: арум, есенен минзухар, евонимус, лигуструм, вълча ягода, орлови нокти, златен дъжд, беладона, млечка, напръстник, коледна звезда.
Растения, които могат да бъдат опасни за котките: адонис, амарилис, анемоне, теменужки, аризема, кисел трън, бегония, пащърнак, полска поветица, карамфил, здравец, зюмбюл, глициния, делфиниум, сладка детелина, риган, жълт кантарион, йерусалимска череша, невен, кактуси, калина, кучешки дрян, минзухар, олеандър, тръстика, зърнастец, шестолъчна звезда, момина сълза, лютиче, лупина, мак, хвойна, нарцис, глухарче, имел, куче грозде, иглика, вратига, рододендрон, люляк, тютюн, тис, кукуряк, еделвайс.
Растения, предизвикващи дерматит на устната кухина: коледна звезда, фикус (бенджамин), хризантема, седефче, пащърнак.
Растения, предизвикващи оток на устната лигавица, нарушение в координацията на движенията и остра сърдечна недостатъчност: аризема, грозде, дифенбахия, каладиум, кала, лилия, пеперомия, тютюн, филодендрон.
Растения, предизвикващи повръщане, диария, спазми, болки в стомаха, сърдечна, бъбречна и белодробна недостатъчност: Кайсия, азалия, амарилис, аспарагус, бяла акация, диво грозде, ралица, конски кестен, бръшлян, нарцис, дигиталис, горчив портокал, физалис, хризантема, циперус, циклама.

СЪВЕТ: За да престане вашата котка да яде листата на растенията ги напръскайте със слаб разтвор на лимонов сок. Ароматът и вкусът на цитруса ще отблъсне животното.

...за домашните любимци и растенията
16809
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Как правилно да мием стайните растения
Готвим стайните растения за лятото
Стайните палми са капризни
Да изберем стайните цветя
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини