Подбирането на подходящите сортове и отглеждането на морковите и цвеклото изобщо не е достатъчно, важно е да умеем да ги извадим навреме и да осигурим условия за съхранение на реколтата през зимата.
Някои градинари смятат, че прибирането на морковите и цвеклото трябва да стане преди пристигането на есенните дъждове, за да не се овлажнят и да загубят издръжливостта си за съхранение. Други пък са убедени, че на кореноплодите е нужно да полежат в почвата, за да се подготвят по-добре за зимата.
В крайна сметка всеки решава сам кога ще събира реколтата си, важно е това да стане преди първите силни есенни студове, в противен случай върху тях се появяват дребни пукнатини, заради което издръжливостта им на съхранение намалява и те масово гният през зимата.
Ако пък есента се случи топла и дъждовна, не си струва да се чакат студовете, тъй като морковите и цвеклото са двугодишни растения и могат да прораснат, а освен това ще се съхранят по-зле, втърдяват се и губят вкусовиет си качества. Да се бърза с прибирането на морковите и цвеклото също не е добре, тъй като сроковете за съхранение на недоузрелите зеленчуци са по-кратки и те могат да започнат да вехнат или да гният. Обикновено процесът се развива толкова бързо, че реколтата може да не изтрае и до новогодишните празници. Ако пък нямате търпение, извадете избирателно само най-големите кореноплоди преди основната реколта.
А най-добре е да се внимава за знаците, които ни дават самите растения, например пожълтяването на листата. Ако обаче зеленината започне направо да вехне, вероятно става въпос за заболяване и тези растения трябва да бъдат извадени веднага, за да бъде предотвратено разпространението на болестта.
За оптимално се приема прибирането на реколтата през последната десетдневка на октомври. Първо се вади цвеклото, защото горната част на кореноплода стърчи над земята и първа ще пострада от студовете, докато морковите могат да изтраят още до 2 седмици и да понесат до няколко слаби застудявания без щети. Преди това обаче е добре да се подреже зеленината им, а още по-удачно е да бъдат покрити с найлон или фолио, за да не ги засегнат сланите.
След изваждането на реколтата зеленината се реже. Не е добре да се къса, тъй като рискуваме да повредим кореноплодите и те ще се съхраняват по-зле, затова наличието на остър нож е само от полза. При цвеклото се реже до дъно, а на морковите се оставят 2-сантиметрови опашки.
Изваденото цвекло се оставя на купчина да изсъхне за ден-два, но на сянка. При морковите е обратното – не се сушат и дори преди оставянето им за съхранение се навлажняват или се полагат в мокри пликове.
За да не попадне бързо реколтата от моркови и цвекло, добре да се съхранява в мазето или зимника отделно от плодовете.
Някои градинари понякога мажат всеки зеленчук с глина или ги закопават в сандъчета с пясък. Процедурата не е задължителна, ако зеленчуците се съхраняват при постоянна температура около 0 градуса по Целзий – тогава собствената им трайност е предостатъчна.