Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.09.2017 г.

Прибираме морковите и цвеклото навреме

Практика

sinor

Подбирането на подходящите сортове и отглеждането на морковите и цвеклото изобщо не е достатъчно, важно е да умеем да ги извадим навреме и да осигурим условия за съхранение на реколтата през зимата.

Някои градинари смятат, че прибирането на морковите и цвеклото трябва да стане преди пристигането на есенните дъждове, за да не се овлажнят и да загубят издръжливостта си за съхранение. Други пък са убедени, че на кореноплодите е нужно да полежат в почвата, за да се подготвят по-добре за зимата.

В крайна сметка всеки решава сам кога ще събира реколтата си, важно е това да стане преди първите силни есенни студове, в противен случай върху тях се появяват дребни пукнатини, заради което издръжливостта им на съхранение намалява и те масово гният през зимата.

Ако пък есента се случи топла и дъждовна, не си струва да се чакат студовете, тъй като морковите и цвеклото са двугодишни растения и могат да прораснат, а освен това ще се съхранят по-зле, втърдяват се и губят вкусовиет си качества. Да се бърза с прибирането на морковите и цвеклото също не е добре, тъй като сроковете за съхранение на недоузрелите зеленчуци са по-кратки и те могат да започнат да вехнат или да гният. Обикновено процесът се развива толкова бързо, че реколтата може да не изтрае и до новогодишните празници. Ако пък нямате търпение, извадете избирателно само най-големите кореноплоди преди основната реколта.

А най-добре е да се внимава за знаците, които ни дават самите растения, например пожълтяването на листата. Ако обаче зеленината започне направо да вехне, вероятно става въпос за заболяване и тези растения трябва да бъдат извадени веднага, за да бъде предотвратено разпространението на болестта.

За оптимално се приема прибирането на реколтата през последната десетдневка на октомври. Първо се вади цвеклото, защото горната част на кореноплода стърчи над земята и първа ще пострада от студовете, докато морковите могат да изтраят още до 2 седмици и да понесат до няколко слаби застудявания без щети. Преди това обаче е добре да се подреже зеленината им, а още по-удачно е да бъдат покрити с найлон или фолио, за да не ги засегнат сланите.

След изваждането на реколтата зеленината се реже. Не е добре да се къса, тъй като рискуваме да повредим кореноплодите и те ще се съхраняват по-зле, затова наличието на остър нож е само от полза. При цвеклото се реже до дъно, а на морковите се оставят 2-сантиметрови опашки.

Изваденото цвекло се оставя на купчина да изсъхне за ден-два, но на сянка. При морковите е обратното – не се сушат и дори преди оставянето им за съхранение се навлажняват или се полагат в мокри пликове.

За да не попадне бързо реколтата от моркови и цвекло, добре да се съхранява в мазето или зимника отделно от плодовете.

Някои градинари понякога мажат всеки зеленчук с глина или ги закопават в сандъчета с пясък. Процедурата не е задължителна, ако зеленчуците се съхраняват при постоянна температура около 0 градуса по Целзий – тогава собствената им трайност е предостатъчна.

Прибираме морковите и цвеклото навреме
18029
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини