Начало » Новини » Страната
04.09.2017 г.

След Гърция и България ще защитава киселото мляко пред Еврокомисията

След Гърция и България ще защитава киселото мляко пред Еврокомисията

sinor

Няма пречка и българските млекопреработватели да защитят киселото мляко като наименование за произход пред Европейската комисия, въпреки че гръцките им колеги първи са подали документи за защита на техните млека. Това съобщиха от министерството на земеделието за Синор.БГ, броени дни след като Еврокомисията обяви, че Гърция е депозирала документи за защита на тяхното кисело мляко.

Още на 11 август представители на българския млекопреработвателен бранш са провели среща с експерти от агроминистерството с искане за защита и на българското кисело мляко. Много скоро ще се организира повторна работна среща, на която да се обсъдят конкретните изисквания за кандидатстване, обясниха от агроведомството.

Въпреки че и двете балкански държави притежават еднакво наименование „кисело мляко“ за този продукт, това че Гърция е депозирала първа заявлението си, не означава, че и България не може да предприеме подобни действия, категорични са експертите. „Продуктите на България и Гърция имат различни характеристики и качества, както и своя утвърдена репутация сред потребителите векове назад, затова и двата продукта може да се регистрират съответно като българско и гръцко кисело мляко“, се посочва в отговор на въпрос, зададен от Синор.БГ на експерти от агроведомството.

Браншовите съюзи на млекопроизводителите и млекопреработвателите могат да кандидатстват по реда на европейския регламент 1151/2012, свързан със схемите за качество на селскостопански продукти и храни, така че да получат закрила на наименованието на продукта „Българско кисело мляко“.

Самият ред за кандидатстване е описан в наредба 16 от 2007 г. за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица.

Процедурата за кандидатстване за регистрация на защитени наименования протича първо на национално ниво – в Министерство на земеделието, храните и горите, след което заявлението за регистрация се изпраща за преглед в Европейската комисия. Самото заявление се подава от групата, която произвежда продукта, като производителите след това са длъжни да спазват спецификацията и подлежат на контрол за съответствие на производството със спецификацията от контролиращо лице, а именно сертифициращата фирма.

След Гърция и България ще защитава киселото мляко пред Еврокомисията
4350

Последни материали
Виж
Има нов бюджет за проверки от потребителските организации
Проверките на ЕК за двойния стандарт при храните отново показват отклонения
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Стопанисване
Агроминистерството дава под наем за 10 години хижа „Есперанто“ на Витоша
Ландшафтна архитектура
Цветята, подходящи като другарчета на розите
Прогноза за времето
До 36 литра на квадратен метър дъжд ще се изсипе на Еньовден в някои райони
Семинар за бранша
Танева: От края на юли месечно ще информираме фермерите за бъдещата ОСП
Свързани материали
Виж
Асоциацията на млекопреработвателите настоява предложения в този смисъл да не бъдат разглеждани
Браншовици съзряха чуждестранни лобистки интереси в искането за промяна на БДС за киселото мляко
Държавата е против промяна в стандарта за киселото мляко
Сключени договори
България и Китай ще произвеждат съвместно кисело мляко и розово масло
Партньорство
Кметът на Шанхай пие българско мляко всяка сутрин
Делови срещи
Япония очаква партньорство в областта на търговията със соя
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам