При днешната си среща със земеделския министър Васил Грудев посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми е изразил очакванията си за разширяване на търговията със соя от България, която страната би могла да произвежда в по-големи количества през новия програмен период. По линия на директните плащания държавите от ЕС ще бъдат насърчавани да отглеждат протеинови култури. През последните 20 години България почти забрави тази култура, тъй като тя е капризна и при сухи години добивите от нея са символични.
В същото време в световен мащаб производството на соя е от съществено значение за изхранването на населението. Затова и Япония има интерес за внос на тази култура от България. Сред останалите продукти, към които Япония има интерес, са розовото масло и аронията.
Министър Грудев е посочил при срещата, че страната има потенциал да изнася качествени плодове и зеленчуци, а на българския пазар има място за японски производители на земеделска техника. Посланик Коидзуми е изтъкнал, че България е позната в Япония с благоприятните си климатични условия, свързани с производството на кисело мляко, вино и храни.