Начало » Новини » Света
27.11.2015 г.

България и Китай ще произвеждат съвместно кисело мляко и розово масло

Сключени договори

При посещението на българската правителствена делегация в Китай няколко фирми подписаха договори с китайски партньори за съвместно сътрудничество в областта на производството на кисело мляко и на розово масло, съобщи Дарик.

„Лодис Инвест” (Лакрима) и китайска компания от град Тиендзин подписаха рамков договор за изграждането на завод за кисело мляко в града с българска закваска. Друго заявено намерение от китайска страна, утвърдено в рамките на визитата, е отново за производство на кисело мляко, но във вече построен завод в град Харбин.

„Aromatic Plant Garden Science-Tech Co” и „Калия Българска роза” ООД пък подписаха договор за учредяване на смесено дружество с цел инвестиции в областта на производството на розово масло и отглеждане на рози в България. Китайската компания възнамерява също да засади български рози в Китай на места с подходящи климатични условия, както и да създаде Институт на розата.

Според министъра на земеделието и храните Десислава Танева България ще бъде вратата за селскостопанските продукти за Китай в страните от Централна и Източна Европа. Танева направи изявлението на среща с министъра на земеделието на Китайската народна република Хан Чанфу.

Двамата министри изразиха задоволство от доброто сътрудничество между двете страни в областта на селското стопанство, което Танева определи като „много интензивно”. „В българския земеделски сектор вече оперират няколко китайски фирми, благодарение на които стокообменът между нашите две страни нарасна над два пъти за последните две години. Определени продукти като царевицата за зърно износът за Китай е 50 пъти повече в сравнение с предишни години”, уточни тя, цитирана от „Фокус”.

По време на срещата е било обсъдено и разширяването на търговията между България и Китай през последните години. „Трябва да се възползваме от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, заяви Хан и сподели, че има планове за бъдещото му развитие.

Танева запозна своя колега и със започнатите процедури по одобрение за търговия с хранителни продукти, като призова те да бъдат облекчени. „Надявам се да внасяме повече и по-разнообразна селскостопански стоки от България“, каза на свой ред Хан. По думите му това би обогатило трапезата на китайците. „През 2016 г. в Китай ще се състои Международен панаир за селскостопански продукти, на който ще се радваме и България да вземе участие“, изтъкна той.

България и Китай ще произвеждат съвместно кисело мляко и розово масло
13910
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
След Гърция и България ще защитава киселото мляко пред Еврокомисията
Асоциацията на млекопреработвателите настоява предложения в този смисъл да не бъдат разглеждани
Браншовици съзряха чуждестранни лобистки интереси в искането за промяна на БДС за киселото мляко
Държавата е против промяна в стандарта за киселото мляко
Партньорство
Кметът на Шанхай пие българско мляко всяка сутрин
Делови срещи
Япония очаква партньорство в областта на търговията със соя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини