Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.08.2017 г.

Ябълка – съхранение на плодовете

През месеците август-септември се проверява състоянието на помещенията в които се смята да се съхраняват плодовете. Стените и тавана на помещенията се варосват. Преди всичко трябва да се обърне внимание на стелажите, щайгите и други. Измиват се с 5% разтвор на сода/натриев карбонат/. Устройствата зда проветряване на съхранилището е необходимо да бъдат осигурени срещу проникване на различни гризачи и насекоми.
Най-добра температура за запазване на ябълките е 1ºС, без да се допуска тяхното замръзване. Влажността на въздуха в хранилището трябва да е 90-95%. Проветрява се веднъж на 4-5 дни. Ябълките се нареждат в плитки щайги и поставят върху дървени скари. Необходимо е да имат възможност за преглеждане на състоянието им. Загнилите плодове своевременно се отделят. При по-големи количества щайгите се нареждат на височина до 2 м, като се оставят пътеки за наблюдение и пресортиране.
Ако няма подходящо помещение ограничени количества ябълки се съхраняват на купове или ровници. Използват се по-устойчиви за такова съхранение сортове. Избира се отцедливо и сенчесто място. Добре е плодовете от тези дървета, които ще се съхраняват по този начин да се напръскат против късното кафяво гниене с един от фунгицидите - ронилан ФЛ в доза 15 г, Роврал 25ФЛО 20 г или топсин М70ВП 15 г. Всички препарати се смесват с 10 л вода. Пръскането се извършва 8-10 дни преди брането. Постила се и се покриват ябълките с папрат или слама, а най-отгоре с 10-12 см почва. На билото обикновено се слага слама. Този начин на съхранение също осигурява плодовете сважи и вкусни до пролетта.
Против завяхването на плодовете се покриват с полиетиленови платна, палети, сандъци и касетки. Използват се за същата цел и найлонови торбички с дебелина 0.05 мм. Преди да се поставят в торбичките плодовете се охлаждат, за да не се изпотят вътре в опаковката.

Продължителност на съхранение на ябълките
Летните сортове Виста Бела, Молиз делишес, Примруж, Прима при обикновени условия издържат 10-30 дни, а в хладилна камера до 3 месеца. Есенните сортове Озарк голд, Джонатан и вариететите му, Купър 4, Златна пармена и други при обикновени условия устояват до 3 месеца, а в хладилна камера до 6 месеца. Зимните сортове Златна превъзходна и вариететите й, Белтолден, Моспърголден, Мелроуз, Муцу, Айдъред, Флорина, Шарден, Фуджи не влошават вкусовите си качества при обикновени условия до 3 месеца, а в хладилник до 6-7 месеца. Най-устойчив от ябълките е сортът Грени Смит, който при обикновени условия издържа до 5 месеца, а при контролирани условия на влага и температура до 8 месеца.

Ябълка – съхранение на плодовете
29390
 

Последни материали
Виж
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 юли 2025 година
Поливането остава приоритет при късните пролетни и зеленчукови култури
Очакват се напрегнати преговори но този бюджет
Германия отхвърля бюджета до 2034 г., предложен от Европейската комисия
След АДФИ ще се обмислят съкращения
Тахов: Заплатите на горски служители могат да се вдигнат, само ако предприятията са на плюс
Мнението на бранша
Браншовици искат помощ и заради ниските добиви от есенници
Вносител е българска фирма
Пазарът е задръстен от родни дини, а Лидл и Кауфланд продават гръцки
Решения на ЕК
ЕК може да даде България на съд за непрозрачни поръчки при електронното управление
Свързани материали
Виж
За стопаните на овощни дървета изпитанията не свършват!
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Здравословното растение
Особености при засаждане на земната ябълка през есента
Laspeyresia pomonella - Cydia pomonella
Внимание! Плътността на ябълковия плодов червей в страната остава устойчиво висока
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини