Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Ябълка – съхранение на плодовете

Синор.БГ / 31.08.2017 г.

През месеците август-септември се проверява състоянието на помещенията в които се смята да се съхраняват плодовете. Стените и тавана на помещенията се варосват. Преди всичко трябва да се обърне внимание на стелажите, щайгите и други. Измиват се с 5% разтвор на сода/натриев карбонат/. Устройствата зда проветряване на съхранилището е необходимо да бъдат осигурени срещу проникване на различни гризачи и насекоми.
Най-добра температура за запазване на ябълките е 1ºС, без да се допуска тяхното замръзване. Влажността на въздуха в хранилището трябва да е 90-95%. Проветрява се веднъж на 4-5 дни. Ябълките се нареждат в плитки щайги и поставят върху дървени скари. Необходимо е да имат възможност за преглеждане на състоянието им. Загнилите плодове своевременно се отделят. При по-големи количества щайгите се нареждат на височина до 2 м, като се оставят пътеки за наблюдение и пресортиране.
Ако няма подходящо помещение ограничени количества ябълки се съхраняват на купове или ровници. Използват се по-устойчиви за такова съхранение сортове. Избира се отцедливо и сенчесто място. Добре е плодовете от тези дървета, които ще се съхраняват по този начин да се напръскат против късното кафяво гниене с един от фунгицидите - ронилан ФЛ в доза 15 г, Роврал 25ФЛО 20 г или топсин М70ВП 15 г. Всички препарати се смесват с 10 л вода. Пръскането се извършва 8-10 дни преди брането. Постила се и се покриват ябълките с папрат или слама, а най-отгоре с 10-12 см почва. На билото обикновено се слага слама. Този начин на съхранение също осигурява плодовете сважи и вкусни до пролетта.
Против завяхването на плодовете се покриват с полиетиленови платна, палети, сандъци и касетки. Използват се за същата цел и найлонови торбички с дебелина 0.05 мм. Преди да се поставят в торбичките плодовете се охлаждат, за да не се изпотят вътре в опаковката.

Продължителност на съхранение на ябълките
Летните сортове Виста Бела, Молиз делишес, Примруж, Прима при обикновени условия издържат 10-30 дни, а в хладилна камера до 3 месеца. Есенните сортове Озарк голд, Джонатан и вариететите му, Купър 4, Златна пармена и други при обикновени условия устояват до 3 месеца, а в хладилна камера до 6 месеца. Зимните сортове Златна превъзходна и вариететите й, Белтолден, Моспърголден, Мелроуз, Муцу, Айдъред, Флорина, Шарден, Фуджи не влошават вкусовите си качества при обикновени условия до 3 месеца, а в хладилник до 6-7 месеца. Най-устойчив от ябълките е сортът Грени Смит, който при обикновени условия издържа до 5 месеца, а при контролирани условия на влага и температура до 8 месеца.

Ябълка – съхранение на плодовете
29633
 

Последни материали
Виж
Напоителни системи ЕАД вдига капитала
Язовир Чаталка и още три недовършени обекта ще бъдат възстановени за напояване
Заседанието е на 22 септември
Земеделските министри в ЕС обсъждат спорната ОСП 2028-2034 г.
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Димитър Чолаков и приемствеността в семейния агробизнес
Първа част от справката на ДФЗ
Агросекторът получи близо 2 милиарда лева по директните плащания през 2024 г.
Земеделците ще заложат на бутикови култури
Людмил Работов: Ще намалим площите с рапица, ако въобще имаме шанс да я засеем
Свързани материали
Виж
За стопаните на овощни дървета изпитанията не свършват!
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Здравословното растение
Особености при засаждане на земната ябълка през есента
Laspeyresia pomonella - Cydia pomonella
Внимание! Плътността на ябълковия плодов червей в страната остава устойчиво висока
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини