През месеците август-септември се проверява състоянието на помещенията в които се смята да се съхраняват плодовете. Стените и тавана на помещенията се варосват. Преди всичко трябва да се обърне внимание на стелажите, щайгите и други. Измиват се с 5% разтвор на сода/натриев карбонат/. Устройствата зда проветряване на съхранилището е необходимо да бъдат осигурени срещу проникване на различни гризачи и насекоми.
Най-добра температура за запазване на ябълките е 1ºС, без да се допуска тяхното замръзване. Влажността на въздуха в хранилището трябва да е 90-95%. Проветрява се веднъж на 4-5 дни. Ябълките се нареждат в плитки щайги и поставят върху дървени скари. Необходимо е да имат възможност за преглеждане на състоянието им. Загнилите плодове своевременно се отделят. При по-големи количества щайгите се нареждат на височина до 2 м, като се оставят пътеки за наблюдение и пресортиране.
Ако няма подходящо помещение ограничени количества ябълки се съхраняват на купове или ровници. Използват се по-устойчиви за такова съхранение сортове. Избира се отцедливо и сенчесто място. Добре е плодовете от тези дървета, които ще се съхраняват по този начин да се напръскат против късното кафяво гниене с един от фунгицидите - ронилан ФЛ в доза 15 г, Роврал 25ФЛО 20 г или топсин М70ВП 15 г. Всички препарати се смесват с 10 л вода. Пръскането се извършва 8-10 дни преди брането. Постила се и се покриват ябълките с папрат или слама, а най-отгоре с 10-12 см почва. На билото обикновено се слага слама. Този начин на съхранение също осигурява плодовете сважи и вкусни до пролетта.
Против завяхването на плодовете се покриват с полиетиленови платна, палети, сандъци и касетки. Използват се за същата цел и найлонови торбички с дебелина 0.05 мм. Преди да се поставят в торбичките плодовете се охлаждат, за да не се изпотят вътре в опаковката.
Продължителност на съхранение на ябълките
Летните сортове Виста Бела, Молиз делишес, Примруж, Прима при обикновени условия издържат 10-30 дни, а в хладилна камера до 3 месеца. Есенните сортове Озарк голд, Джонатан и вариететите му, Купър 4, Златна пармена и други при обикновени условия устояват до 3 месеца, а в хладилна камера до 6 месеца. Зимните сортове Златна превъзходна и вариететите й, Белтолден, Моспърголден, Мелроуз, Муцу, Айдъред, Флорина, Шарден, Фуджи не влошават вкусовите си качества при обикновени условия до 3 месеца, а в хладилник до 6-7 месеца. Най-устойчив от ябълките е сортът Грени Смит, който при обикновени условия издържа до 5 месеца, а при контролирани условия на влага и температура до 8 месеца.