Начало » Хоби земеделие » Цветарство
31.08.2017 г.

Как да се грижим за жасмина

Жасминът е вид пълзящо растение и принадлежи към семейство Маслинови. Името му идва от персийската дума “yasmin”, която означава “божи дар”. Някои разновидности на жасмина имат много силен аромат, който се счита, че намалява стреса и отпуска мускулите. Жасминът цъфти през пролетта и лятото, и може да достигне до 1 м височина.

Засаждане

Жасминът може да бъде засаден в почти всякакъв вид почва, била тя песъчлива или глинеста. Засаждането става в дупка, която е със същата дълбочина като тази на съда, от който присаждате растението. Изберете такова място, което да осигурява възможно най-много слънчеви часове през деня - в противен случай рискувате жасминът да развие гъбични заболявания, като плесен или загниване на корените. Най-добрият период за засаждане е през лятото, за да може растението да се захване добре преди зимата.

Поливане и наторяване

Както съвсем младото, така и зрялото жасминово растение изисква редовно поливане през летните месеци - поне 2-3 пъти седмично, така че да се напои около 15 см. от повърхностния слой на почвата. През останалото време на годината може и да не го поливате - изключение прави сушата или много високите температури.
Наторявайте два пъти годишно - веднъж през ранна пролет и веднъж през късна есен. Намокрете почвата обилно и оставете да престои така един ден. Добавете течен тор и изчакайте още 2 дни. Нанесете около 5 см тор за присаждане около жасмина.

Подрязване и специални грижи

Подкастрянето на жасминовото растение трябва да става през късната есен, за да си осигурите сигурен цъфтеж през следващия сезон, а и за да го предпазите от сгъстяване и преплитане. С помощта на градински ножици премахнете всички мъртви и изсъхнали стръкове.
Обогатявайте почвата с вар един път годишно, за да запазите цветето в добър вид. Смесете 2 чаши варовик под формата на пелети и 2 чаши органичен тор, и нанесете директно върху почвата. Добавянето на вар помага за запазването на постоянна киселинност на почвата. Балансираните киселинни нива ще позволят развитието на микробите, разграждащи хранителните вещества до по-проста форма, за да могат те да бъдат всмукани от кореновата система на растението.

Как да се грижим за жасмина
50446
 

Последни материали
Виж
България успешно е приключила процедури за износ на български селскостопански продукти в Ирак
По искане на бранша
Вместо от 1 юли 2025 г. фермерите ще вписват проведените от тях пръскания след януари 2026 г.
Анализ Институт за пазарна икономика
Фермерите са на 4-то място по търсене на кадри, завършили земеделско училище
Конкурс за „Най-добро домашно вино“
Трифон Зарезан в Лясковец - наздравица, почерпка и зарезанско хоро
Приходите скочиха с 20 на сто при доста по-скромен ръст на количествата
Украйна спечели близо 1 милиард долара от износа на птиче месо за година
Нормативни промени
До 70 на сто от премиите за застраховки ще се покриват от Стратегическия план
Свързани материали
Виж
Грешки, които могат да навредят на разсада
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Възможно ли е да отглеждаме различни сортове малини един до друг
Полезни съвети
Как да се грижим за хипеаструма след цъфтеж?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини