Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.08.2017 г.

Отгледайте си алабаш за прясна консумация от есента до пролетта

Алабашът е много близък роднина на главестото зеле, но за готвене не става. Използва се като пресен и това дължи на добрата си съхраняемост при обикновени условия. По хранителната си стойност превъзхожда зелето, а по съдържание на витамин С стои на едно от първите места сред останалите зеленчуци. Оттук произтича голямото му значение като противогрипно средство и редом с морковите, ряпата и други зеленчуци, съхранявани в прясно състояние през зимата заслужава подчертано внимание.
Според големината на стъблеплодите сортовете алабаш са обособени в две групи – дребни и едри. Едрите наричат още и зимни. В Европа много се търсят дребните, които се отглеждат като ранни в култивационни съоръжения или като есенни. У нас интересът е към зимните като Син зимен или Едър зимен. При нашите условия стъблеплодите успешно се съхраняват заровени в земята.
Нуждите на семейството от алабаш не са особено големи. Затова обикновено не му се заделят специални площи в дворната градина. Традиционно се засажда по тировете и вадите. По добре е да бъде настанен на самостоятелна площ.
Разсадът за зимния алабаш се отглежда както и разсада за късното зеле. Затова не е необходимо да заделяте отделна леха. Достатъчно е да отлети един-два или повече реда в лехата със зелевия разсад. И за двата вида семената се засяват в началото на юни. При добри грижи, главно редовно поливане и плевене, за един месец ще стане готов. Тогава, ако го засаждате на самостоятелна площ, имайте предвид подходящите разстояния – 80 на 40 сантиметра.
Важна особеност за алабаша е, че не понася торенето с пресен оборски тор, както и на обилното торене с амониева селитра. Те влошават вкусовите му качества. Оборският тор се дава на предшественика, а преди засаждането на алабаша с обработката почвата се обогатява с 3-4 кг суперфосфат 1,5-2 кг калиев сулфат на 100 кв. метра. При такава основа с първото окопаване вече може да бъде подхранен с около 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. метра. Стъблеплодите ще бъдат крехки и вкусни, ако им се осигури непрекъснат растеж. Това редом с подхранването се постига и с редовните поливки, така че почвата да е винаги умерено влажна..
Реколтата се прибира късно, след образуването на големите слани. Само от 10 кв. метра може да получите 20-30 кг продукция.

Отгледайте си алабаш за прясна консумация от есента до пролетта
12909
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Доматените могат да стоят до шест години, подправките се сеят сами
Отгледайте зеленчуци от собствени семена
Отгледайте манго от костилка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини