Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Отгледайте зеленчуци от собствени семена

Доматените могат да стоят до шест години, подправките се сеят сами

За получаването на свои семена ще разделим културите на две условни групи: двугодишни и едногодишни. Към двугодишните се отнасят всички кореноплоди: морковите, цвеклото, пащернака, целината, репите, репичките и др. и всички зелеви: бялокочанното, червеното, цветното, брюкселското, броколито и др. На кого от градинарите му стига времето да занимава със засаждането на семената, когато то не стига за текущите работи?

Друга работа са едногодишните зеленчуци. Всеки уважаващ себе си градинар има своя колекция от семена от домати, фасул, грах, тикви, тиквички, копър, салати. Но и тук има сюрпризи с опрашването. Вероятно много от вас са получавали хибриди при смесването на различните растения. За да не получите кръстоска между разнични видове, трябва да имате предвид да не садите напрмер повече от един вид тиквени за сезон. Година тиквички, след това година тикви, три сезона патисони. Семената им са устойчиви на съхранение, пет-шест години те могат да запазят качествата си ако са на сухо място.

Това, което бързо се променя са семената на доматите. Характеристиките на сортовмете се съхраняват стабилно от година в година. Семена могат да се взимат и от тези плодове, които дозряват при съхранението си. Не взимайте само от хибридните – на втората година те загубват “фирмените” си свойства.
Можете да съхранявате семената до шест години. Това дава възможност в своята колекция едновременно да пазите 50 сорта без опасения, че те ще се развалят и затова да ги садите в срок. Можете спокойно всяка година да си правите набор от десет подходящи домата: а) гиганти с различни цветове, б) крушовидни, в) сливки и др.
За съхраняването на сорта е достатъчно да посадите само 1-2 храста и да освежите запаса си от семена. Не са ви необходими много и за отглеждане: няколко десетки семена са ви достатъчни, за да отгледате на следващата година много храсти.

Семената на боба, граха и зеления фасул също леко се получават от свои растения. Един път да купите и след това можете сами да си ги размножавате. Бобът и грахът успяват да узреят напълно на храстите, семената трябва да се берат, когато шушулките са изсъхнали, и в тях зърната са добре формирани. Семената на зеления фасул могат да доузреят в топло помещение, ако отрежете част от храста. Виещият се фасул, който късно съзрява, не може да узрее на открито място. Затова може да не ви се удаде да произведете от него семена всяка година. Те се съхраняват три-четири години, и ако не възобновите засаждането след три години, можете да го изгубите.
Най-добре от всички зеленчуци се възстановяват семената от подправките. Семената на кориандъра, копъра, салатата се събират по малко. Те обикновено се сеят сами там, където са израснали. Оставете им малко повече свободно място и те ще го усвоят с течение на годините.

Отгледайте зеленчуци от собствени семена
6242
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Отгледайте манго от костилка
Отгледайте си алабаш за прясна консумация от есента до пролетта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини