Областна дирекция по безопасност на храните във Варна заличи регистрацията на обект за обществено хранене след проверка, направена по програмата за сътрудничество със създадения областен координационен център по Черноморието, съобщиха от БАБХ. В средата на юли инспектори от областната дирекция по храните във Варна съвместно с териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, Комисията за защита на потребителите, Инспекция по труда, Регионална здравна инспекция – Варна и община Варна извършиха проверка в ресторант (заведение за обществено хранене) в комплекса „Св. Св. Константин и Елена“.
Инспекторите от всички институции установяват редица нарушения на нормативните изисквания.
Връчена е заповед за спиране експлоатацията на обекта, считано от 14 юли. Представителят на собственика е отказал обектът да бъде запечатан чрез поставяне на удостоверителни знаци на ОДБХ.
На 17 юли въз основа на постъпило заявление за възстановяване дейността на обекта, е извършена проверка, при която е установено, че нарушенията, послужили като основание за спиране експлоатацията, са отстранени и ОДБХ Варна възстановява експлоатацията на обекта.
В периода, последващ възстановяването на дейността обаче, в областната дирекция са представени копия на документи от служители на други институции, участвали в проверката на 14 юли, от които е видно, че през периода на действие на заповедта ресторантът е извършвал търговия с храни въпреки забраната.
Въз основа на събраните доказателства за продължаващата търговия с храни ресторантът в комплекса в спрян от експлоатация, а неговата регистрация е заличена. За случая е уведомена Районна прокуратура Варна.