Начало » Новини » Коментари
08.08.2017 г.

Промоционалните програми остават блокирани въпреки спечелено от браншовиците дело на първа инстанция

Снимка: МЗХ

Повече от половин година четири браншови организации от преработвателния сектор са с блокирани сметки и невъзможност да изпълняват програмите си за реклама на българските продукти зад граница. Плащанията по тези промоционални програми бяха спрени от фонд „Земеделие“ в средата на декември 2016 година, когато Европейската служба за борба с измамите от европейските фондове (ОЛАФ) е установила нередности в документите на организацията Agropromotion Sprl., избрана от четирите браншови организации да прилага техните промоционални програми.

„Още през декември Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци оспорва решението на фонда, тъй като не може заради едно разследване на ОЛАФ да бъдат спрени парите на всички организации, без да има доказана вина от тяхна страна“, съобщи пред Синор.БГ Антоанета Божинова, изпълнителен директор на съюза.

Ще припомним, че става въпрос за разследване по четирите одобрени от ЕС програми „Отиди, хапни, вземи биологично“, „Качествено европейско сирене“ „Европейско овче месо и сирене“, „Опитайте качеството, вкусете разликата“ и „Освободете европейския вкус“, изпълнявани съответно от Българска асоциация Биопродукти, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРСПБМ) и  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци.

„На 24 юли тази година Административният съд в София се произнесе на първа инстанция в наша полза с решение за отмяна на заповедта за спиране на парите, затова настояваме фондът да възстанови плащанията, защото загубите са големи“, посочи Божинова.

Тя припомни, че всяка програма се изпълнява с кредити, взети от браншовите организации, по които имат погасителни планове, но по вина на администрацията те не могат да бъдат обслужвани. В същото време всяка програма е обвързана със срокове на изпълнение и затова бизнесът е силно обезпокоен от ситуацията, при която може да понесе и санкции за неизпълнение.

Синор.БГ попита фонд „Земеделие“ дали и кога тези плащания ще бъдат възстановени, на което ни беше отговорено типично по чиновнически.  

„При електронна справка в деловодната система на Административен съд София-град (АССГ) се установява, че е налице произнасяне на първата инстанция с определение 5189 от 24.07.2017г. по адм. д. 935/2017г. на АССГ, трето отделение, 7-ми състав - за отмяна на заповедта. Този съдебен акт още не е в сила, тъй като подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. Определението още не е връчено на ДФЗ, поради което този срок още не е започнал да тече.

Горното има за цeл да изясни, че към настоящия момент не е налице влязъл сила съдебен акт за отмяна на заповедта за спиране на Сдружение Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България по промоционална програма „Освободете европейския вкус“, в това число и спечелено от сдружението дело във ВАС срещу ДФЗ.“

Сиреч, чиновниците, чиито заплати се плащат от консервните предприятия, членове на съюза, решават с държавни средства да продължат да водят съдебни дела, така че бизнесът да не може да изпълнява европейската си програма и да не популяризира стоките си зад граница. Сигурното е едно – че в България администрацията вечно се презастрахова за сметка на бизнеса, прикривайки собствената си некомпетентност.

Защото, ако беше във всяка друга държава от ЕС, досега администрацията да е установила чрез ОЛАФ коя от 4-те организации действително е допуснала фиктивни доставки и трябва да си понесе отговорността. А останалите да продължат да изпълняват програмите си, защото само чрез тях родният бизнес би извоювал така лелеяните нови пазари зад граница. Но кой от администрацията го е грижа – важното е за сметка на данъкоплатците да се водят едни безумни съдебни дела, а бизнесът да бъде притиснат в ъгъла.

Екатерина Стоилова

Промоционалните програми остават блокирани въпреки спечелено от браншовиците дело на първа инстанция
9259
 

Последни материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Свързани материали
Виж
Пазари ще се организират до Никулден
Варна става домакин на кампанията Фестивал на рибата - вкусно и полезно
Европодпомагане
България участва само в пет програми за промоции на родни стоки зад граница
Проекти се приемат до 15 април
За промоции извън Европа ЕК отваря приеми за 200,9 милиона евро през 2020 г.
Политики
През 2019 г. Еврокомисията заделя 191 млн. евро за промоционални програми
Предстоящо
Очаквайте новости за промоционалните програми на ЕС на 20 март
ЕС вдига субсидиите за реклама на храните в чужбина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини