Начало » Важно за фермера » Пчеларство
06.08.2017 г.

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 2

Чужд опит

Продължение на материала от 3 юли

Сръбският пчелар е приспособил начина си на работа към условията за паша в района, където е пчелинът. Не практикува подвижно пчеларство, като след акациевата паша идва цъфтежът на аморфата и общо продължава 20-25 дни. Този начин на работа може да се използва в райони, в които има само една акациева паша, но и там, където се практикува подвижно пчеларство за втора акациева или друга по-късна паша.

Всички пчелни семейства, които ще участват в първата акациева паша, имат по два корпуса. До времето за уеднаквяване – а това са 20-15 дни преди началото на пашата – поне веднъж прави размяна на корпусите. Вдига долния корпус, а горния, в който  е пилото, го сваля долу. В този корпус тогава има 8 пити с пило и две пити с мед и прашец от двете страни. След това разместване майката отива в горния корпус и бързо започва да снася яйца.

Начин за подреждане на питите в гнездото преди пашата

Най-важната работа, която извършва при своя метод, е 1-2 дни преди цъфтежа на акацията. Тогава в Л/Р кошерите има поне 12 пити с пило на различна възраст. Вдига горния корпус, като в него най-често е майката. От долния корпус изважда 5 пити с пило и в него остават 3 пити с пило. Тогава намира майката в горния корпус и заедно с питата я слага в долния. Сега в този долен корпус има 4 пити с пило и 2 с прашец и мед от двете страни. Остава място за 4 пити, където слага рамки с основи за градеж. Върху така подредения плодник слага ханеманова решетка и отгоре първия корпус за мед. В него има 3 пити със запечатано пило или с пило, което се излюпва, а останалото място попълва с изградени пити или основи. Върху този корпус слага втори корпус за мед. Питите с пило в първия корпус постепенно ще се освобождават, а пчелите ще ги пълнят с нектар. В плодника бързо ще изградят восъчните основи. Пчелите ще ги запълнят с нектар и така по-малко пити ще останат свободни, където майката да снася. Майката е ограничена да снася върху 4 пити.

Летящите пчели, когато се върнат от паша в така формираното семейство, ще засилят кошера, защото в него няма да има много пило за отглеждане. Така че и младите пчели ще ходят на паша и ще преработват нектара. Силата на така сформирното пчелно семейство е голяма и за кратко време ще донесат задоволително количество нектар.

По този начин от всяко действащо семейство може да се създаде новосформирано семейство. Това е всичко.

След изваждането на меда от акацията, или след подвижното пчеларство – а това е края на юни – времето за роене вече е минало. Майката не е имала достатъчно място за снасяне, каквато е била и целта. Младите пчели са изграждали питите в плодника и първия корпус за мед, занимавали са се с приемане и преработване на нектара и запечатване на зрелия мед. В корпуса за мед над плодника има празно пространство над пилото в плодника и не се създават условия за роене. Постепенно част от питите в плодника се освобождават от меда чрез пренасяне в магазина или за храна на пилото. Пчелите са били непрекъснато ангажирани. Някой беше казал: “пчелите са като децата, ако нямат работа, вършат глупости“, припомня сръбският пчелар. При този начин на работа пчелите изграждат само работнически килийки върху рамките  с основи.

След акациевата паша и аморфата той сваля ханемановата решетка, защото вече няма големи интензивни паши. Действащите пчелни семейства без външна намеса постепенно се засилват и са в състояние да си съберат храна за зимата.

За онези, които практикуват подвижно пчеларство, пчеларят смята, че ханемановата решетка трябва да остане над плодника, а на мястото на изцентрофугираните пити в плодника трябва да се сложат празни пити. Случва се накрая на медосбора майката да снесе 7-8 пити с пило  и така е при него, защото в района, в който практикува, се съединяват две паши, но вече няма опасност от роене. Признава, че понякога някое пчелно семейство се рои, но това става рядко. Причината най-вероятно е да е сбъркал при подреждане на питите в семейството. Пчелите никога не грешат, категоричен е пчеларят.

Засилване на пчелните семейства, които ще участват в подвижно пчеларство, се прави от новообразуваните семейства, за които ще стане въпрос по-късно.

Той напомня, че по-голяма част от корпусите имат пробит отвор ф 18 мм, който служи за помощна прелка. Този отвор отваря през пролетта, когато пчелите започнат да излизат навън. Така те свикват да го ползват и по време на медосбора не преминават през ханемановата решетка. Заради тази роля отворът на втория корпус, който е отворен от ранна пролет, се използва и от търтеите, които при сформирането на пчелните семейства за пашата са прехвърлени заедно с пилото в корпуса за мед. Ако не беше този отвор, те щяха да бъдат “затворени“ до изваждането на меда. Също така този отвор на първия корпус за мед служи за проветряване и изпаряване на излишната влага в нектара, което спомага за по-бързото узряване на меда.

При случаите, когато се сменят корпусите, пчеларят затваря единия корпус, а другия отваря, защото пчелите са свикнали с този отвор и го използват интензивно. Редовно се случва 2-3 пити, които са зад отвора, да остават празни. Тези пити пчелите ще залеят, когато корпусите си сменят местата и пред рамките няма отвор. Отворите на прелките затваря с парче гъба, което е лесно и ефикасно за през зимата ...

(Следва продължение с начина на създаване на нови пчелни семейства с отделените пити пило)

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 2
15937
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 3
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето
За предотвратяване на кражбите между пчелните семейства
Просто и ефективно решение
От Пчеларски вестник
ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО И ЗИМАТА
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини