Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.08.2017 г.

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 3

Чужд опит

(Продължение от 3 и 6 август)

Как сръбският пчелар създава нови пчелни семейства с отделените пити пило?

Той слага 5 отделени пити с пило в корпус, който има свое дъно. Държи поне на една пита да има еднодневни яйца. От двете страни на пилото слага пити с мед и прашец. Така новосъздаденото семейство има 5 пити с пило, 2 пити с мед и 2 с прашец. Корпуса покрива с покривна табла и капак. Това е всичко, което прави с новообразуваните пчелни семейства през този ден, тъй като в работата на пчелина има много други неща, свързани с медосбора.

Новообразуваните пчелни семейства нямат хранилка, но според него тя и не им е необходима. След няколко дни младите пчели ще бъдат принудени да общуват с природата, в която по това време има изобилно нектар и прашец, съдържащи много вода, а затова не им дава и вода. Старите пчели от новосъздаденото семейство ще се върнат в “стария кошер” и ще подсилят допълнително събирателната сила.

На петия ден подбира маточниците. Това се прави сравнително лесно, защото няма струпване на пчели. Майките, получени по този метод, са качествени, защото условията за изграждането им са благоприятни. Когато се подготвя за това, използва роеви маточници, получавани от пчелните семейства, които предизвиква към роене. В тези новообразувани семейства могат лесно да се сложат маточниците от проверени производители на майки. Също така могат да се придадат млади оплодени или неоплодени майки, които пчелите лесно приемат без проблем, защото в новосъздадените семейства има само млади пчели, които са току що излюпени. Пчеларите, които произвеждат, майки са в още по-благоприятно положение.

По-късно, когато майките започнат да снасят, добавя восъчни основи. Случва се в някои моменти да няма достатъчно корпуси и вместо 5 слага повече пити с пило. Без значение дали имат 5 или повече пити с пило, тези новосъздадени семейства събират достатъчно мед и прашец, даже и в повече. Между другото той нищо не взема, но и нищо не им дава през лятото. Самите те са в състояние и така се засилват и си събират храна за зимата. Казано просто: инстинкт за роене.

Пчелари, които карат пчелите на подвижно пчеларство на втора паша, могат да вземат от новите семейства по някоя рамка с пило за засилване на производителните пчелни семейства. Сръбският пчелар не отнема пити с пило от младите семейства. По този начин съхранява младата майка, защото тя през следващата година ще бъде в пчелните семейства, които ще се включат в първата паша. Новосъздадените семейства слага до “старите семейства” или на друго място в пчелина. След презимуване използва тези семейства като производствени. Обединява ги със слаби семейства комплектно. Обединяването прави без никакви помощни миризми, защото са на едно и също биологично развитие. Така сменя майките, а старите майки използва за осеменяване на пити, които ще са нужни за засилване и уеднаквяване на бъдещите производствени семейства.

Понякога не разполага с достатъчно класически клетки и използва Снелгрови дъски. В новосъздадените пчелни семейства веднага слага рамки с основи и захлупва със Снелегрова дъска или с разделителна дъска. Отгоре слага друг корпус, 5 рамки с пило и две с мед и прашец. Това също е новосъздадено пчелно семейство, което се развива при същите условия, както и долното семейство. В случай, че някоя от майките не се оплоди, ги обединява. Често така създадените пчелни семейства оставя като двойни и те по-лесно зимуват.

Пчеларства с многокорпусни кошери тип Л/Р, но смята, че този начин на работа може да се приложи при всички системи кошери. Наистина, трябва да се води сметка за количеството пити с пило, които трябва да притежава всяко производствено семейство 20-15 дни преди акациевата паша.

Той представя този начин на работа при пчеларстване с Л/Р кошери за преценка пред пчеларите за мнения и за проверка, за приемане или отхвърляне. Намерението му е да помогне най-вече на младите, които сега навлизат в пчеларството.

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 3
10604
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 2
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето
За предотвратяване на кражбите между пчелните семейства
Просто и ефективно решение
От Пчеларски вестник
ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО И ЗИМАТА
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини