Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.07.2017 г.

Патладжани за ранно полско производство

Семената се засяват в края на януари

Патладжанът се отглежда предимно за ранно и средно ранно производство. Подходящи са сортовете Патладжан 12, Тракиец, Лъч, Антим. По-рядко се използват Български патладжан, Дълъг патладжан. За ранно полско производство семената се засяват в края на януари, началото на февруари в топъл парник, достатъчни са 5-6 г на 1 м2 (за декар са необходими 25-30 г семена). Разсадът се пикира когато образува два същински листа в полутопъл парник на разстояние 10 х 10 см или най-добре в саксийки.
За средно ранно полско производство семената се засяват през март в полутопъл парник, но по-рядко – трябват 3 до 4 г на 1 м2. Разсадът не се пикира.

Ефективна обработка на капризните семена за по-бързо поникване

За да се развива добре през деня температурата трябва да е 20-25 градуса, а през нощна - около 18 градуса. По-честото проветряване закалява растенията. Плеви се и се подсилва с 1-2 см торово-почвена смес, така се запазва добре кореновата система. В деня преди разсаждането се полива обилно с вода.
Ранният патладжан се засажда в края на април-началото на май в Южна България и след 10 май в Северна. Мястото трябва да е защитено от студените ветрове, затова едновременно с разсаждането през 10-12 м се слагат кулисни растения (царевица, техническа метла).
Засадените растения се поливат едновременно с разсаждането, но не обилно, за да не се изстуди почвата при евентуално паднали дъждове.
Средно ранният патладжан е готов за засаждане през май – обикновено след 15 май.
По изискванията си към условията патладжанът е близък до пипера. Взискателен е към топлината. Понеже е култура с дълъг вегетационен период се развива добре в райони, където от засаждането до края на вегетацията има най-малко 4 месеца топло време при средна дневна температура около 20 градуса. Патладжанът е силно светлолюбив. Не понася засушавания. Обича топлите, плодородни, богати на органични вещества, средно тежки почви, добре дренирани, без голямо колебание на водния баланс.

Добре се развива върху площи, освободени от торени предшественици спадащи към други семейства – тиквени, грах, фасул, люцерна, житни. Необходима е основна обработка на почвата – дълбока оран през есента или прекопаване с права лопата на дълбочина 25-30 см. През пролетта мястото се култивира и няколко пъти се бранува или прекопаване, а когато почвата е по-студена се прави плитка оран. С дълбоката есенна оран се внасят 3-4 т полуугнил оборски тор, 20 кг фосфорен тор и 10 кг калиев тор на декар. Преди разсаждането се тори и с азотен тор.

Патладжани за ранно полско производство
12694

Последни материали
Виж
Пшеницата ще дойде от Франция и България
Пропадна сделката за 480 000 т. руска пшеница за Египет
Наглост!
Заловени са бракониери с фотокапан в „Национален парк Рила“
Край на протестите
Кабинетът ще изпълни исканията на фермерите в 9 точки от подписания меморандум
Вижте офертите
Румънската пшеница отново се наложи над българското зърно в битката за Египет
Актуализират списъка със забранени търговски практики в ЕС
Прецизира се „зеленото” рекламиране на стоки
От следващия месец плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
За зимата
Запържена туршия
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам