Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.01.2021 г.

Ефективна обработка на капризните семена за по-бързо поникване

Ефективна обработка на капризните семена за по-бързо поникване

Семената на много зеленчукови култури от сем. Сенникоцветни – магданоз, копър, целина, моркови, пъщърнак и други техни роднини престояват доста дълго в земята, преди да поникнат. Този престой достига до три седмици или средно 15-18 дни и затова ги поставяме в категория „капризни“. Проблемът е в това, че обвивката им е достатъчно плътна, а съдържащите се в нея голямо количество ефирни масла препятстват достъпа на влага, което забавя набъбването – съответно поникването. Отмиването на ефирните масла позволява да се съкрати този процес 2-3 пъти (7-10) дни.

Тайни на покълването на семената

На сенникоцветните съцветия семената узряват неравномерно и затова имат различна жизнеспособност – намиращите се в центъра са по-жизнеспособни от тези в периферията и поникват много по-бързо. От това трябва да се възползваме при събиране на собствени семена.

Кълняемостта на семената е различна и се променя във времето, но колкото се доближава до крайните срокове на годност, толкова по-бързо поникват, защото част от маслата се изпаряват и обвивката ерозира.

Трудно е да си представим зеленчукова градина без магданоз и копър. За ускоряване на поникването можем да се възползваме от съветите на специалистите и от опита на градинарите. Познати са различни методи:

1. Поставяне на семената в топла вода (45-50 градуса по Целзий) за 20-30 минути – в термос или друг добре затворен съд, като съдържанието се разбърква периодично. След тази процедура семената се прецеждат, подсушават и веднага се засяват. Топлата вода помага на семената да се избавят от ефирните масла, затрудняващи поникването. Ако температурата е по-ниска се губи ефекта, а при по-висока – ще загубим семената.

2. Отличен ефект върху поникването на семената оказва барботирането – това е обработване с кислород или въздух. Тази процедура стартира процесите на развитие и растеж в резултат от повишената енергия. В домашни условия може да се осъществи посредством аквариумен аератор във вода със стайна температура за едно денонощие, като водата се подменя на 12 часа. Ефектът може да се подсили, ако за барботирането се използва не обикновена вода, а разтвор на микроелементи.

3. Замразяване – след кратко замразяване на семената грубата им външна обвивка се напуква, те поникват не само дружно, но и бързо. Този метод решава и един друг проблем – при замръзването семената се закаляват и освен, че се развиват по-рано – боледуват по-малко.

В домашни условия се завиват в мокра кърпа или марля и се поставят за две денонощия във фризера, след което се изваждат, подсушават и сеят.

При естествената стратификация семената се поставят в плътна платнена торбичка или кърпа и ранна пролет (около 2 седмици преди предполагаемото време за посев), когато земята е още студена, се закопават на дълбочина 25-30 см. След изваждане се подсушават върху хартия или плат и се сеят. Още по-добре е ако има сняг.

4. Накисване в хранителен разтвор и последващо закаляване е широко практикуван метод. Днес пазарът предлага много и различни стимулатори за растеж, но може да се използват натриеви или калиеви хумати, които имат благоприятен ефект на всички етапи на развитие на растенията. Семената, завити в тъкан, престояват в хранителния разтвор едно денонощие, а после за 3-4 денонощия в хладилника. След изваждане се подсушават и сеят.

В качеството на хранителен разтвор може да се използва дървесна пепел (замества успешно хуматите) или натурално прясно мляко, съдържащо биологично активни вещества и микроелементи – семената престояват в прясното мляко 10-12 часа. При дървесната пепел се приготвя разтвор от 2 супени лъжици на 1 л вода, а семената престояват едно денонощие.

5. Слаб разтвор на сода бикарбонат – известно е, че тя е добър дезинфектант. Важно е да се третират семената на копъра и тези култури, които имат много вредители. Използва се разтвор от 0,5 чаена лъжичка сода на 0,5 л вода и престоява 5-6 часа.

Можем да приготвим сами различни стимулатори: от листа на алое, накиснати във вода, пчелен мед (1 чаена лъжичка в чаша вода) за 5-6 часа.

Опасно съседство – неблагоприятни комбинации в смесената градина

За бързо разтваряне на ефирните масла се използва водка или ракия – завитите семена се поставят за 15-20 минути, но в никакъв случай не повече, защото можем да ги загубим. След изваждане се измиват под течаща вода, като се претриват между пръстите, подсушават се върху хартия и се сеят веднага.

Вместо спиртни напитки може да се използва водороден прекис, който също бързо разтваря маслата – престоят е ограничен до 30-40 минути.

Могат да се комбинират методите, но е добре да не бъдат повече от два.

Не се прилага обработка на семената тогава, когато те са дражирани, гранулирани или глазирани, защото ще се разруши защитната обвивка.

Ефективна обработка на капризните семена за по-бързо поникване
40618
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини