Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и областните дирекция по безопасност на храните са извършили 261 съвместни проверки от началото на летния сезон по Черноморието. Това са отчели Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, заместник-изпълнителният директор на БАБХ Тодорка Янковска-Стефанова и директорите на териториалните структури.
Обект на инспекциите са заведения за обществено хранене, здравословно състояние на работещите там, наличието на здравни книжки, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води. Под особено наблюдение са детските лагери. „Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Заместник-изпълнителният директор на БАБХ Тодорка Янковска-Стефанова съобщи, че в обекти за търговия на дребно, временни заведения за обществено хранене, както и такива предлагащи услугата „all inclusive”, е следено за произход и проследимост на продуктите, сроковете и условия на съхранение, съответствие на сграден фонд и оборудване, дали системите за управление на безопасността на храните са действащи и се прилагат, както и за коректно етикетиране и спазване изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите.
„Съставени са 20 акта, които са за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми, липса на проследимост на храните, без или непълна информация за неопакованите храни.
Издадени са и 21 предписания: за неспазване на текуща хигиена, наличие на частични замърсявания в хладилни съоръжения, неефективни действия по дезинфекция, необявяване на алергени при неопакованите храни и други“, поясни доц. Янковска.
В хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 270 килограма орехи.
Нарушенията са много по-малко от миналата година, а до момента не са отчетени хранителни взривове.