Българската агенция по безопасност на храните извърши 2 442 проверки в заведения и търговски обекти във връзка с летния туристически сезон на териториите на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, в Бургас и в Добрич, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Засиленият контрол обхвана периода 3 юли до 10 септември. Проверките обхванаха обекти за търговия на дребно с храни, на подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, на заведения за обществено хранене, включително намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“, и други. Целта на проверките беше установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство.
За констатирани несъответствия са съставени 18 акта за установяване на административно нарушение и са връчени 183 предписания на бизнес операторите. Възбранени и насочени за унищожаване са 103,400 килограма храни. От тях 39,6 кг. са от животински произход (с изтекъл срок на годност, без етикетировка и без маркировка или неправилно съхранявани), 23 кг. риба и рибни продукти без етикети и 40,8 кг. храни от неживотински произход (с изтекъл срок на годност и без етикетировка).
Най-често бяха констатирани нарушения като търговия с храни без маркировка за произход и годност, несъответствия при етикетиране на храните, съвместно съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим, незадоволителна хигиена на обекта, както и неспазване от персонала на процедурите за противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.
По време на летния туристически сезон проверяващите инспектори не констатираха инциденти в резултат на консумация на храни на териториите на ОДБХ Добрич, ОДБХ Варна и ОДБХ Бургас.