Компостът е ценен и най-важното - безплатен тор, но никога не стига, тъй като е необходимо доста време, за да стане готов. За да се използва, трябва да минат обикновено между 7 и 10 месеца. Този процес обаче може да бъде ускорен значително, при това без да са нужни допълнителни разходи.
Обикновено за ускоряване на процеса може просто веднъж седмично ямата или купчината с компоста да се полива – чрез поддържането на оптимална влажност ще получим готов компост с един-два месеца по-рано. При това откъм ямата с компоста не трябва да се разнася мирис на гнило по целия участък, тъй като това означава, че в него има прекалено много азот и трябва да се добави слама, която да погълне излишното количество. При това положение компостът се преобръща, добавяйки равномерно слама, и леко се размесва с вила. Ако пък хвърлените в ямата с компоста отпадъци просто стоят и съхнат, значи не достига азот. Тогава 2-3 кибритени кутийки карбамид се разтварят във вода и с тази смес се полива компостната яма с лейка – тогава процесът на приготвяне на тора се ускорява почти 2 пъти.
Смята се, че без говежда тор не се получава добър компост, тъй като процесът не протичал както трябва без стомашните микроби на кравите. Това обаче не е така – просто е необходимо чаша захар да се разтвори в литър вода, да се добавят дрожди или мая и с получената смес да се сипе в дупки, изкопани в купчината или ямата с компоста. Така процесът на разлагане на отпадъците ще се ускори значително и ще се сдобием с прекрасен тор месец и половина по-рано.
Върху узряването на компоста влияят зле резките промени във влажността – тревата ту съхне, ту отново се овлажнява от водата, при което полезните бактерии загиват.
За да не се случва това, купчината с компоста трябва да се покрие с 10-сантиметров слой земя. Това обаче е тежка задача и малцина се захващат с нея. Вместо това зреещият компост може да бъде покрит с полиетиленово фолио, в което се пробиват дупки за вентилация. Изложена на слънчевите лъчи, тази купчина с компост ще стане готова много по-рано.