Начало » Новини » Страната
29.05.2017 г.

Защо стадата не трябва да се водят на паша около магистралите

sinor

От юни животните от млечно направление се изхранват основно на паша, затова и допълнителното подхранване при някои стада изобщо не се извършва. Фермерите, които държат на доброто отглеждане на кравите и биволите обаче, не изключват подхранването с концентрирани фуражи в количества, зависещи от индивидалното телесно състояние и млечност на животните. Това посочиха експерти от Националната служба за съвети в земеделието, които консултират фермерите по различни въпроси, свързани с пряката им работа.

Според експертите е груба грешка да изкарвата стадата на паша в райони, които са покрай магистрали и пътища, силно натоварени с автомобилен транспорт.

Трябва да се знае, че автомобилите замърсяват изключително околната среда в радиус от стотици метри. В повърхностния слой на зелената маса се натрупват олово, въпреки че новите типове бензини са безоловни, този метал има най-дълъг живот на разграждане, така че остатъците продължават да се усвояват от организмите на животните. Другата вредна съставка е 3-,4-бензспирените (полиароматни въглеводороди).

Чрез млякото на така хранени животни, оловото постъпва в човешкия организъм. Натрупва се (комулативен ефект) предимно в костния мозък и при достигане на определени количества дава тежки поражения на кръвоносните органи (респективно кръвта) и централната нервна система. 3-,4-Бензспирените са другият важен замърсител от автомобилния транспорт, които отново чрез млякото постъпват в човешкия организъм. Те причиняват ракови заболявания-канцерогенен ефект, както и тератогенен ефект-увреждат човешките ембриони.

Високите летни температури са причина за някои неблагополучия в животновъдството. Ето по-важните от тях:

Влошаване качествата на млякото. При определени условия млякото е идеалната хранителна среда за развитие на бактерии и други микроорганизми. Те разграждат млечната захар до млечна киселина, а това влошава технологичните му качества. Някои от съставките на млякото имат бактерицидно и бактериостатично действие. То се запазва по-дълго време при по-кратък период от доене до охлаждане; при по-ниска температура на охлаждане(4-5 градуса за 36-40 часа); при по-добра хигиена на доенето, т. е. замърсяване с по-малък брой микроорганизми.

Маститите при млекодайните животни са друг проблем в животновъдството в летните месеци. Най-важно условие за предотвратяването им е високата хигиена на доенето. Обръща се внимание не само на дезинфекцията на вимето, но и на изправността и хигиената на доилните агрегати. Малки повреди, както и неумелото манипулиране при ръчното доене могат да травмират вимето.

Рани на вимето и млечните папили, причинени от механични фактори, като храсти, удари с рога и други случайни наранявания. Повърхностните рани се обработват с антисептични средства (например йодна тинктура) и се посипват с прах за рани (най често сулфатиацол). Дълбоките рани с изтичане на мляко се лекуват задължително от ветеринарен лекар.

Топлото юнско време е причина за бързото разваляне на фуражите. На прасетата и птиците трябва да се залагат в хранилките, толкова фураж и отпадъци от домакинството колкото могат да се приемат за еднократно хранене. Това би спестило проблеми като храносмилателни разстройства, намаляване на продуктивността, смъртност и преразходи на фуражи.

Защо стадата не трябва да се водят на паша около магистралите
6728
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Нормативни промени
При грешки в плановете за торене и паша фермерите няма да бъдат санкционирани за 2023 г.
Отговор на въпрос от синор.бг
Ето къде може да намерите указания за плановете за паша!
Фонд „Земеделие”
Готови са електронните образци на 3 важни документа, които ще подавате в СЕУ след 21 юли
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини