Подхранването гарантира по-обилна реколта. То влияе ефективно на всяко растение, важно е само да знаете какви торове трябва да използвате. Как да наторите салатното цвекло и кога точно да го направите?
Препоръчва се при отглеждане на цвекло да торите три пъти:
- Първият път се прави след прореждане на насажденията, когато цвеклото е с размер на орех. При това можете да внасяте разтвор на кравешки тор, разреден в съотношение 1 към 8, или минерални торове.
- Второто торене се провежда 2 седмици след първото, като се внася дървесна пепел (1 чаена чаша на 10 литра вода) и разредени в нея микроелементи.
- Третото торене се прави, след като листата на растенията се срещнат в междуредията. Тогава можете да внесете калиеви и фосфорни торове.
Ако цветът на листата на цвеклото се промени, то това е сигурен знак за липса на важен микроелемент: червенеят ли - трябва калий и магнезий, изсветляват ли - натрий, потъмняват ли - фосфор, пожълтяват ли - желязо.
Използвайте сол
За да повишите захарността на кореноплодите, трябва да подхраните цвеклото с натрий. Това може да се направи с разтвор на обикновена сол (250 грама на 10 литра вода). Можете да полеете с този разтвор 2-3 пъти през лятото: първо след образуването на 6-ти лист, втори път, когато кореноплодите се появят над земята, а трети път - 14 дни по-късно.
Внесете и бор
За нормалното нарастване на цвеклото трябва да осигурите бор. Ако отглеждате културата на песъчлива почва, то това е задължително. За тази цел се разтварят 10 г борна киселина в 10 литра гореща вода и след това се поливат растенията. Това подхранване се прави през юни-юли.