Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.05.2017 г.

Мерки срещу маната по доматите

sinor

Учените се стараят доста за селектиране на сортове домати, устойчиви на мана, появяват се и все нови химически средства за защита. Никой обаче не може да гарантира, че заболяването няма да се появи отново, а и не всичко на пазара е по джоба на обикновения градинар.

Маната се развива след продължително мъгливо време, дъждове и изобщо при висока влажност на въздуха, особено силно – при понижаване на нощните температури. Често се предава от картофите, затова е известна и като картофена мана. Ако растенията се отглеждат в парник или оранжерия, много е важно тя да се проветрява добре и въздухът да е сух, тъй като при едновременна висока влажност и висока температура прашецът в цветовете на доматите се стерилизира и цветовете опадат. При такива условия маната се появява много бързо.

Заболяването поразява всички надземни органи на доматите. Върху стъблата и дръжките на листата се появява под формата на петна, обикновено удължени, които често се сливат. По самите листа избиват сиво-кафеникави петна с неправилна форма, които при влажно време се покриват с бял пухкав мазен налеп. Съцветията почерняват и чашелистчетата изсъхват. Върху самите зеленчуци се появяват размити кафяви петна, които постепенно се разширяват и обхващат цялата повърхност.

За предотвратяване на появата на заболяването е необходимо да се приложат най-напред превантивни мерки. Започва се още преди пресаждането в почвата – разсадът се пръска 2 пъти през 10-15 дни с различни препарати, например с меден хлорид и бордолезов разтвор. Здравите и силни растения са по-устойчиви на маната, затова при пресаждането е желателно в дупката да се сипе лъжица суперфосфат, смесен добре със земя. Две седмици след пресаждането му в почвата се пръска за трети път, а ако лятото се случи дъждовно, се налага пръскане с фунгициди поне още 2 пъти.

За профилактика срещу маната може да се използва и медна тел с диаметър 1-1,5 милиметра. Нарязва се на парчета с дължина 2,5-3 сантиметра и стъблата на доматите се пробиват през средата на разстояние 5-10 сантиметра над земята. Към тази операция се пристъпва 10-15 дни след пресаждането на доматите в откритата почва, когато се смята, че вече са се прихванали добре.

Ако обаче маната все пак се добере до растенията, а зеленчуците вече са пред узряване, пръскането с химически препарати изобщо не може да се приложи. Затова градинарите се възползват от стари народни средства.

1. Настойка от чесън. В 10 литра вода се сипва чаша стрит чесън (за целта скилидките могат да се пуснат и през месомелачката) и 1 грам калиев перманганат. Получената смес се оставя за едно денонощие и е готова за употреба.

2. Руснаците ползват и разтвор от кефир – литър от ферментирала в продължение на 2-3 денонощия напитка се сипват в 10 литра вода. С разтвора се пръска през 10-12 дни.

3. Проведени опити с използвания при хората медикамент метронидазол, който е със силни антибактериални и противогъбични свойства, показват сериозни резултати при доматите. Ако зеленчуците бъдат обработени няколко пъти на сезон, маната изобщо не се появява. Рецептата е проста – 20 таблетки метронидазол се разтварят в 10 литра вода и доматите се пръскат веднъж на 10 дни.

Мерки срещу маната по доматите
182408
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Министърът подкрепя напълно протеситет в Европа
Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет
Очаква се среща със земеделци от региона
Земеделският министър отбеляза празника на свети Трифон в Троянския манастир
Опасността от маната по зелето остава!
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Фитосанитарно състояние - юни 2023 г.
Опасни болести по пролетниците през юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини