Учените се стараят доста за селектиране на сортове домати, устойчиви на мана, появяват се и все нови химически средства за защита. Никой обаче не може да гарантира, че заболяването няма да се появи отново, а и не всичко на пазара е по джоба на обикновения градинар.
Маната се развива след продължително мъгливо време, дъждове и изобщо при висока влажност на въздуха, особено силно – при понижаване на нощните температури. Често се предава от картофите, затова е известна и като картофена мана. Ако растенията се отглеждат в парник или оранжерия, много е важно тя да се проветрява добре и въздухът да е сух, тъй като при едновременна висока влажност и висока температура прашецът в цветовете на доматите се стерилизира и цветовете опадат. При такива условия маната се появява много бързо.
Заболяването поразява всички надземни органи на доматите. Върху стъблата и дръжките на листата се появява под формата на петна, обикновено удължени, които често се сливат. По самите листа избиват сиво-кафеникави петна с неправилна форма, които при влажно време се покриват с бял пухкав мазен налеп. Съцветията почерняват и чашелистчетата изсъхват. Върху самите зеленчуци се появяват размити кафяви петна, които постепенно се разширяват и обхващат цялата повърхност.
За предотвратяване на появата на заболяването е необходимо да се приложат най-напред превантивни мерки. Започва се още преди пресаждането в почвата – разсадът се пръска 2 пъти през 10-15 дни с различни препарати, например с меден хлорид и бордолезов разтвор. Здравите и силни растения са по-устойчиви на маната, затова при пресаждането е желателно в дупката да се сипе лъжица суперфосфат, смесен добре със земя. Две седмици след пресаждането му в почвата се пръска за трети път, а ако лятото се случи дъждовно, се налага пръскане с фунгициди поне още 2 пъти.
За профилактика срещу маната може да се използва и медна тел с диаметър 1-1,5 милиметра. Нарязва се на парчета с дължина 2,5-3 сантиметра и стъблата на доматите се пробиват през средата на разстояние 5-10 сантиметра над земята. Към тази операция се пристъпва 10-15 дни след пресаждането на доматите в откритата почва, когато се смята, че вече са се прихванали добре.
Ако обаче маната все пак се добере до растенията, а зеленчуците вече са пред узряване, пръскането с химически препарати изобщо не може да се приложи. Затова градинарите се възползват от стари народни средства.
1. Настойка от чесън. В 10 литра вода се сипва чаша стрит чесън (за целта скилидките могат да се пуснат и през месомелачката) и 1 грам калиев перманганат. Получената смес се оставя за едно денонощие и е готова за употреба.
2. Руснаците ползват и разтвор от кефир – литър от ферментирала в продължение на 2-3 денонощия напитка се сипват в 10 литра вода. С разтвора се пръска през 10-12 дни.
3. Проведени опити с използвания при хората медикамент метронидазол, който е със силни антибактериални и противогъбични свойства, показват сериозни резултати при доматите. Ако зеленчуците бъдат обработени няколко пъти на сезон, маната изобщо не се появява. Рецептата е проста – 20 таблетки метронидазол се разтварят в 10 литра вода и доматите се пръскат веднъж на 10 дни.