Кога трябва да се направи резитбата в лозята - през есента, напролет или през целия период на покой? За южните страни с по-топъл климат, където няма опасност от повреди от ниски зимни температури, резитбата започва веднага след листопада и може да се извършва до пролетта, преди започването на сокодвижението. Досегашната практика у нас, при липса на достатъчно работна ръка, при стъблено отглеждане на лозята, резитбата се извършваше, без да се отчитат климатичните условия. Това доведе до заболяване на лозите от рак, до отслабването им и до масовото им изкореняване. Затова наложително е времето, през което ще се проведе резитбата, да се разчете правилно.
В цяла Северна България, пък и в много райони на Южна България, е неправилно резитбата да започне още през есента, да продължава и през зимата и да завършва през пролетта. В райони с ниски зимни температури резитбата следва да се извършва през пролетта, до началото на сокодвижението. При приземното отглеждане на лозите в тези райони, резитбата може да се извършва на два пъти - през есента (подготвителна) и през пролетта - окончателна.