Магданозът е студоустойчиво растение, но трябва да се знае, че падне ли температурато до минус 8-10 градуса, това вече е гибелно за него. Семената му започват да никнат при плюс 2 градуса, а при нормални условия това може да стане за около 20 дни. Ако обаче температурите се задържат ниски, тогава поникването може да продължи около 30-35 дни.
Първоначално растенията се развиват бавно, но корените нарастват и проникват дълбоко, което им позволява по-късно да се развиват и при временни неблагоприятни условия. Семената на магданоза може да се засяват през февруари-март или през август (т.нар. летни посеви), но най-ранна продукция напролет се получава от късните есенни посеви.
Подходящото време за сеитба през есента е ноември, а в южните райони на страната и началото на декември. Лехата, на която ще засявате семената, трябва да е висока 15-20 см, да е равна, без ниски места, където може да се задържа вода. За улеснение на плевенето и по-доброто развитие на растенията семената се засяват редово. За целта лехата се набраздява през 15-20 см на дълбоки около 2 см браздички. На 1 кв. м се засяват до 1 г семена, за да се получи равномерен посев. Браздичките се заравят чрез завличане на повърхността с помощта на дъсчица.
Тъй като семената на магданоза никнат бавно, за да се очертаят редовете, можете да прибавите при сеитбата им някои от бързоникнещите растения като салата или репички. Ако искате да ускорите развитието на засетите през есента растения, можете да покриете лехата през февруари с полиетиленово тунелче.