Начало » Новини » Интервю
02.03.2017 г.

Георги Герджиков: „Пионер” гарантира добри добиви с хибридите царевица и слънчоглед в сушави години като 2016-а

Промотър „Големи клиенти” към фирма „Пионер Семена България“

Пред прага на пролетната кампания, когато търсенето на семена рязко нараства, промотърите на Пионер са в постоянна връзка със земеделските производители, на които дават и ценни консултантски съвети за бизнеса. По време на международното изложение за селското стопанство Агра 2017 в Пловдив, което по традиция събира производители и търговци точно преди сезона, новостите не бяха малко.

Пред Синор.БГ Георги Герджиков – промотър „Големи клиенти“представителят на отдел „Големи клиенти” на фирма Пионер представи новите предложенията на компанията за сезон 2017 г.

Г-н Герджиков, като един от най-големите доставчици на хибриди при царевицата какви са предложенията на „Пионер” тази пролет?

В нашия бизнес е по-добре да не изненадваме фермерите, а да поддържаме нивото, което сме постигнали, защото постоянството в качеството е онова, на което фирмата винаги е държала. Разбира се, изследователските отдели са готови винаги да отговорят на растящите потребности, затова и тази година предлагаме нови продукти, които ще впечатлят положително фермерите.

По отношение на царевицата новият ни хибрид е P9074 от ранната група, която въпреки че не е от наложилата се вече Optimum®AQUAmax® продуктова линия, се държи изключително добре при екстрени климатични условия, като суша например, каквато имаше през миналата година.

Знаете, че през 2016 г. в някои региони на България имаше достатъчно валежи, но общо за страната годината беше безводна и това даде отражение на добивите. На този фон ще отбележа интересна закономерност - след всяка подобна сушава година „Пионер Семена България” покачва пазарния си дял и това не трябва да звучи хвалебствено, защото не ние, а фермерите формират пазарния дял, след като са оценили търсеното от тях качество.

Резултатите са такива, защото хибридите на Пионер са аклиматизирани за при нашите условия и това довежда до добри и стабилни добиви.

С какви нови предложения се представяте при слънчогледа?

Тази година се опитваме да запълним целия спектър от ранни, средноранни и късни хибриди. Обикновено при слънчогледите районирането не е така добре наложено по раннозрялост на хибридите, затова и фермерите не обръщаха доскоро достатъчно внимание на този факт.

След като започнахме да предлагаме семена от по-ранна зрялост обаче, се оказа, че има пазарна ниша за тези характеристики.

Всеки стопанин познава микроклимата на региона и по своя преценка или консултиран от нас, може да направи правилния избор при покупката на нов хибрид.

За 2017 година новото ни предложение е хибридът P64LE121, който е сравнително раннозрял слънчоглед, изключително подходящ за Южна България. Той е устойчив на синя китка, а само който не се е сблъсквал с този неприятел, не знае за какво става въпрос.    Нападението от този паразит може да унищожи напълно добивите, затова и хибридите от групата на Pioneer Protector® наистина допринасят за стабилни добиви. Такъв вид устойчивост на семената е много ценна и това трябва да се знае от фермерите.

Напоследък доста компании предлагат семена, устойчиви на различни заболявания, но това, което отличава семената на „Пионер” е, че тези качества са доказани, защото зад всеки нов хибрид стоят големи  екипи от експерти, много труд, време, усилия и инвестиции, за да се постигне това качество.

Как вашите семена се представиха на полето през миналата година?

Резултатите бяха отлични за цялата страна, хибридите се представиха много добре. Нямаме пробив нито от разпространени раси на мана, нито от синя китка, затова и стопаните останаха доволни от добивите.

Зад всичко това стои огромният труд на селекционерите на „Пионер”. Технологичният център в Севиля е единственият в Европа за разработка на слънчогледови хибриди, където се събират данни и опит от клиентите с цел да се подобряват качествата на семената. В резултат на тези изследвания, ако се появят нови раси на синя китка или мана, се реагира своевременно.

ДюПон Пионер инвестира близо 10 милиона щатски долара в този център – може да си представите какви вложения са необходими, за да се създаде един нов хибрид. Затова и нашите стопани трябва да са сигурни, че работят с качествени хибриди.

Кое е основното, на което трябва да се разчита при избора на хибрид?

Фермерите трябва да имат стабилност през годините. Никой не може да им гарантира топ добиви. Но в лоши години като 2016-а на тях им е важно да не са на загуба.

„Пионер” е най-старата фирма, която разработва хибридна царевица, затова разполагаме с най-пълния набор с гени, устойчиви на всякакъв вид болести и неприятели. Когато науката си е свършила добре работата, тогава и земеделците са доволни.

При идеални климатични условия всички хибриди дават в България добри добиви. Въпросът е какво се случва в лошите години. Точно в това е силата на семената на Пионер  - сталилни добиви при различни климатични условия. Средните добиви през миналата година от нашите слънчогледови хибриди бяха около 350 кг от дка, което на фона на останалите, беше много висок показател.

Ако говорим за Южна България, там семената ни са без конкуренция и това личи от търсенето на пазара. Не можеш да убеждаваш фермерите в нещо, което те не са се убедили на полето.

Нашата работа е да представим хибридите с най-пълна и точна информация за качествата и характеристиките им. Останалото е въпрос на приоритети, а от  страна на „Пионер”, новостите винаги са на преден план. Затова каквото се предлага на пазара в САЩ, същото веднага достига до фермерите в България. И те го оценяват.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Георги Герджиков: „Пионер” гарантира добри добиви с хибридите царевица и слънчоглед в сушави години като 2016-а
15797
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини