Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.11.2018 г.

От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците

От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците

От юни 2019 година добре познатите на фермерите компании за семена и за растителна защита DuPont Pioneer („Пионер“), DuPont Crop Protection („Дюпон Растителна защита“) и Dow AgroSciences(„Дауагросайнсис“) обединяват аграрния си бизнес и ще са една компания с името Corteva Agriscience™. Основната визия на компанията е да продължи онази стратегия за въвеждане на иновации в земеделието, която трите наследствени компании са поддържали досега и която ще бъде насочена в бъдеще изцяло в услуга на фермерите. Това съобщи Чавдар Дочев, Търговски директол на Corteva agriscience™ за Балканите, при официалното представяне на компанията, провело сe в Правец. Презентацията беше насочена към земеделски производители от цялата страна, дошли да се запознаят не само с цялостната политика на компанията за България, но и с новата продуктова листа за 2019 г. на водещите в сектора компании.

„Както и досега при семената продължаваме да обновяваме продуктовата си листа с предлагането на нови разработки от известните групи Optimum® AQUAmax® при царевицата и ExpressSun™- при слънчогледа“, посочи още Чавдар Дочев.Той съобщи още, че от следващите години Corteva постепенно ще навлиза и с нови селекции семена за други култури.

Новости се предвиждат и при растителната защита, където през следващите 2-3 години ще навлязат редица нови фунгициди, инсектициди и хербициди, ефективни срещу различни вредители.

 „В това отношение „Дау АгроСайнсис“ като водеща фирма в продуктите за растителна защита още през 2018 г. пусна на пазара няколко нови молекули, които ще са в основата на очакваните от бранша бъдещи предложения за справяне с вредителите“, посочи още г-н Дочев. На тази основа земеделските производители може да получат гарантирана сигурност, като заложат на новите продукти на CortevaAgriscience™.

Предложенията за 2019 г. при царевичните и слънчогледови хибриди

И в бъдеще компанията ще предлага голямо разнообразие от царевични хибриди, базирани на линията Optimum®AQUAmax®, внедрена от „Пионер“ и отличаваща се със специалната селекция за създаване на семена с повишена сухоустойчивост. Това посочи пред фермерите Иван Дражев, Продуктов мениджър. Като подчерта, че именно тези предимства поставят семенарската компания сред лидерите в продажбите на царевични хибриди, Дражев наблегна на шестте основни предимства на тази линия, а именно - висок потенциал за добив и при сухи, и при влажни години плюс изключително важната издръжливост по време на опрашване и цъфтеж. Хибридите на Пионер се опрашват и оплождат до 37 градуса по Целзий (или 100 по Фаренхайт). Листата на хибридите не се усукват, което предполага нормално развитие на културата, с добра фотосинтеза, а оттам и по-високи добиви,посочи още Дражев.

През следващата година Пионер е подготвила пет нови хибриди царевица с различна зрялост (от ранозрялата група на ФАО 200 ще бъде предложен един нов хибрид, от средноранните по ФАО 400 – три хибрида и един от късната група по ФАО 600).

Най-ранният хибрид е P8409 от група 240 по ФАО, гарантираща високи добиви и ранна жътва. „Всеки, който избере тези семена, ще има възможността за по-висока цена през август, когато има добри оферти за изкупуване на зърното“, препоръча експертът.

В България най-масовите хибриди са от групата по ФАО 300 и 400, където през миналата година компанията отчита 5% ръст в продажбите, според независимото маркетингово изследване за България, подготвено на база на анкети с фермери.

След съответните демоопити с новите хибриди, изборът на компанията за следващата година пада върху трите хибрида царевица P9757, P0164 и P0268.

От късната група ФАО 600 предложението е P1241, хибрид, подходящ както за зърно, така и за силаж. Всичките пет хибрида гарантират високи добив, затова и царевицата е подходяща за интензивно отглеждане, посочи още Иван Дражев.

Той наблегна и на факта, че през царевичарската 2018 г. фермерите са отчели рекордни добиви от 1 700 кг от декар при хибрида P1535.

И при слънчогледовите хибриди предложенията на Пионер за 2019 г. са четири: P62LE112, - най-ранният хибрид в селекцията, подходящ за втора култура; конвенционалните P64LL125, P64LL129 и P64HH132, който е и високоолеинов.

Останалите хибриди в портфолиото на слънчогледа са добре познатите P64LE113, P64LE99, P64LE25 и др. Сред отличилите се ще бъде хибридът P62LE122 – ранозрял, който може да се ползва за втора култура. През последните години се забелязва тенденция за отглеждане на слънчогледа като втора култура, така че, това е едно много добро предложение на ранозрял хибрид, който може да се сее след ечемик или грах и може да достигне физиологична зрялост в оптимални срокове, без има проблем както с влагата в зърното и получаване на оптимален добив.

Новите предложения на Corteva за 2019 г. при продуктите за растителна защита

Като приемник на DowDuPont,  Corteva agriscience ще продължи линията за въвеждане на иновативни продукти за защита на житни, маслодайни, овощни, зеленчукови култури и лозя. От 2019 година година компанията ексклузивно ще предлага фунгицидът Alegro® - познат от линията AgCelence на БАСФ, посочи Веселин Петков, мениджър в Corteva. Фермерите са добре запознати с качествата на този продукт, който притежава широкоспектърно приложение и успешно се справя с болестите при житните култури.

Alegro® е изключително ефективен срещу брашнестата мана, мрежовидните петна, септориозата, видовете ръжди при пшеницата и ечемика и др. Компанията е подготвила пакетни цени за използването му с хербицида Дерби® Супер.

За едновременен контрол на болести и плевели Alegro® може да се комбинира с хербицидите Дерби® Супер Едно, Старане™Голд, Палас® 75 ВГ или Корело® Дуо.

За гъвкаво приложение с хербицид дозата на Alegro® се препоръчва да бъде 60-80 мл на дка, а при поява на флагов лист – 80 мл на дка при температура от 8 до 25 градуса.

От 2019 г. като нов продукт за пшеница се предлага хербицидът Корело® Дуо. По думите на Веселин Петков това е икономически най-изгодният хербицид за смесено заплевяване с житни и широколистни плевели. Изключително добре действа срещу власатка и овсига, които са едни от най-упоритите житни плевели. Ефективен е срещу райграс, див овес и др. При широколистните плевели е безкомпромисен, като унищожава упоритата лепка, паламидата, дивия мак, самосевките от слънчоглед и др. Продуктът осигурява и добро почвено действие в рамките на около 3 седмици.

В продукта се съдържа антидот, което осигурява безопасност за културите.

Той ще се продава в комплект с прилепител Дасайол® за 30 декара и на практика ще бъде икономически най-изгоден от всички продукти на пазара, посочи още Петков.

Другият хербицид, който безспорно държи първенството в страната, е Дерби® Супер Едно, с който са третирани над 2 милиона декара в страната. От 2019 г. този продукт ще бъде на по-добра цена, посочи експертът. Дозата му е до 2,5-3 грама на дка, като той може да се прилага и наесен, и напролет. През есента той е ефективен срещу слънчоголедовите посевки. Без ограничения при сеитбооборота дори за рапицата, ако се спазват препоръките в етикета.

Хербицидът Старане™ голд е еталон за успешно унищожаване на лепка и поветица. Сто процента селективност, може да се прилага до флагов лист на културите. Новото е, че той ще бъде пререгистриран от 180 мл на дка в доза 150 мл на дка, което го прави по-икономически изгоден.

През 2019 година Corteva ще предлага шест успешни хербицида специално за царевица, посочи Владимир Аврамов, експерт в компанията. Става въпрос за Виктус® ОД, Ариго® ВГ, Принципал™ Плюс 66,5 ВГ, Кабадекс® Екстра,Старане® Голд и Мустанг®. Ние предлагаме вегетационни хербициди за контрол на житни плевели самостоятелно, широколистни плевели самостоятелно, а също и комбинирани.

Виктус® ОД е пуснат за първи път през 2018 година на пазара, но изчезна много бързо, което доказва, че е признат от фермерите като изключително ефективен, посочи Аврамов. Хербицидът е основно за житни и някои широколистни плевели – с така наречената OD формулация. Един от основните плюсове да се избере вегетационен хербицид е, че с него може да се вземе решение на момента, когато фермерът е видял какво е състоянието на полето и не са необходими други проучвания, за да направи точния избор.

Успешно се справя срещу балур при 15-20 см височина, кощрява и кръвно и диво просо – 1-3 лист, едногодишни широколистни – 2-4 лист.

При комбинирано заплевяване продукти като Виктус трябва да бъдат комбинирани с продукти като партниращ хербицид за широколистните плевели. Пакетните оферти на Corteva за следващата година са на Виктус® ОД с Мустанг® и на Виктус® ОД с Кабадекс® Екстра.

От инсектицидите на Corteva трябва да се отбележи Релдан™, изключително ефективен срещу царевичния стъблопробивач и рапичния цветояд. Ефективен е и срещу видовете хоботници, като има силен ефект на нокдаун. Унищожава яйца, ларви и възрастни насекоми, като има дълго последействие 21 дни.

Компанията предлага и редица други инсектициди като Клоузър™ 120 СК, ефективен срещу неприятели при ябълки, круши, праскови, картофи, краставици, зеле.

Ранер™ 240 СК пък успешно се прилага срещу гъсеници по лозя, семкови и костилкови плодове, зеле и други зеленчуци.

От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
17407
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Благодарение на новите продукти и адекватната ценова политика
Corteva утрои тримесечната нетна печалба при ръст на приходите от 6 на сто
За постигнати изключителни резултати в развойната и производствената дейност.
Corteva получи 3 награди за лидер в производството в САЩ
Предстоящо
НАЗ започва серия уебинари за българското земеделие от 18 февруари
Благодарение на иновативните решения и гъвкавите вериги за доставки
Наградиха Corteva за производител на годината сред големите компании в САЩ
Corteva Agriscience ще инвестира в Lavie Bio
Новата компания е световен лидер в два големи, атрактивни пазара - семена и растителна защита – със солидна основа за разширяване на дигиталните възможности. Стартира търговия под символа CTVA
Corteva Agriscience завърши отделянето от DowDuPont, за да създаде водеща, независима, глобално изцяло селскостопанска компания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини