Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.03.2016 г.

Царевичните хибриди на Пионер усвояват по-добре азота

Когато клиентите купуват семена, те купуват резултата от тях. А резултатите от хибридите на Пионер са без конкуренция. От години най-високите добиви българските фермери получават именно от тях.  Иновативната селекция, която предлага компанията е резултат от хиляди изпитвания през годините, много труд, усилия и концентрация в действителните нужди на фермерите – пестене на средства и време, и същевременно получаване на отлични резултати.

Много фермери питат защо докато другата царевица подвива листата, пионерските хибриди остават зелени и свежи? И това има своето научно обяснение – в хибридите на Пионер целенасочено са проследени и запазени през годините на селекция най-устойчивите на суша гени, гените, които спомагат за най-ефективното усвояване на хранителните вещества.

Учени от Purdue University са извели опит на 86-полеви парцели. При изследването те са установили, че най-новите царевични хибриди произвеждат повече корени и усвояват средно същото количество азот, както предишните сортове, въпреки, че са засяти на много по-голяма гъстота. Проучването показва, че най-новите хибриди усвояват доста по-ефективно азота при наливане на зърното. Те усвояват около 36% от целия азот след изсвиляване, сравнено с 30% при по-старата генерация хибриди. Изследователите предлагат част от азотния тор да се прилага по-късно през вегетацията.  "Това е като застраховка", казва Tony Vyn, професор по Обща агрономия.“ Но при най-новите хибриди царевица рискът от загуба на азот е сведен до минимум.“

Азотът е основен градивен елемент на растителни протеини и играе жизнено важна роля за наливане на зърното и оформяне на добива.  Точно това е голямата разлика между най-иновативните царевични хибриди и техните предшественици - в механизма на усвояване на азот и реагиране на растенията при дефицит на такъв. Разбирането на тези разлики може да помогне на производителите да подобрят добивите от царевица чрез увеличаване на натрупването на азот и прилагането на азотните торове по-ефективно, което пък от своя страна ще им спести средства от вложения в скъпо струващите торове.

Точно на тези важни механизми се дължат и по-високите добиви от най-новите хибриди на Пионер – Optimum® Aquamax® продуктовата линия царевични хибриди. Тези постигнати подобрения в селекцията на царевица дават възможност и за гъвкавост във времето на торене, което пък от своя страна подобрява продуктивността от тази култура. Т.е. Optimum® Aquamax® хибридите освен че притежават по-голяма пластичност на климатичните условия, те  усвояват максимално ефективно азота от почвата, което спестява средства и спомага за по-високата печалба на производителите.

Царевичните хибриди на Пионер усвояват по-добре азота
10258
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини