Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2021 г.

Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година

Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година

Месец преди пролетната сеитба екипът на Corteva Agriscience участва в първия за годината онлайн семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), на който бяха представени новите предложения за за тази и следващите години при семената и препаратите за растителна защита. С голям интерес фермерите проследиха лекциите за иновативните предложения на компанията, изнесени от Иван Дражев – маркетинг мениджър в  Corteva Agriscience™ и на Георги Герджиков – мениджър ключови клиенти за Северна България.

Подробни са и каталозите, които ще ориентират земеделците в избора на добре познатите хибриди на Pioneer при царевица и слънчоглед сезон 2021 г., както и за рапица сезон 2020-2021 г. Георги Герджиков подобно разясни предимствата на хибридите, представени в екстремна година като миналата, наблягайки на иновативните решения в селекциите.

Изборът на Corteva Agriscience™, насочен към фермерите през 2021 г. – 2024 г.

По отношение на предложенията при слънчогледа Герджиков припомни, че първите пет хибрида на българския пазар в ExpressSun® технологията при линолови и високоолеиновите слънчогледи са на Corteva™ и това се дължи на факта, че са високодобивни, с високо съдържание на масло и олеинова киселина, устойчиви са на определени раси синя китка, (като специално P64LE25 е Pioneer Protector® Синя Китка), контрола на плевелите се осъществява лесно и ефективно с Експрес 50СГ (срещу широколистните видове) и Шадоу (срещу житните видове). 

При ранните слънчогледи изборът е върху хибридите P63LE113 и P62LE122, като и двата хибрида са подходящи и за втора култура.

При най-търсените средноранни хибриди предложенията за тази година са P64LE25, P64LE136, P64LE137, P64НE118, P64НE133, P64НE144 - от Експрес технологията, Р64LL125 и P64BB01 от конвенционалната технология и P64LP130 – от Clearfield Plus технологията. От изброените хибриди най-отглеждания хибрид е P64LE25. Търси се изключително много заради високия и стабилен добивен потенциал (от годината на внедряването му до сега), високата масленост, а също така е подходящ за белени. 

От миналата година най-търсеният от линоловите предложения е слънчогледът P64LE136. Като добив твърдо се гарантират минимални 350 кг от дка, а в години с нормални климатични условия - 400 кг и над 400 кг.

За полета с най-вирулентните раси синя китка изключително подходящ е новия хибрид P64LE137, който може да се отглежда в цялата страна. Хибрида е по-ранен от P64LE136 като зрялост, но не отстъпва по добивен потенциал.

Трите предложения на високоолеиновите хибриди в Експрес технологията са P64HE133, P64HE114 и P64HE18. Очаква се отглеждането на тези хибриди да се увеличи поради потребителската нагласа за по-здравословните масла, каквито са високоолеиновите, поясни Георги Герджиков. Затова и площите с високоолеинови хибриди са се увеличили два пъти повече за последните две години.

Сред тези хибриди с най-дълга история на отглеждане в България е P64HE118. А предимствата му са в бързия начален растеж, висок доливен и стабилен потенциал и високо съдържание на олеионва киселина (до 92%). Разбира се и лесния контрол на всички важни житни и широколистни плевелите с Експрес 50СГ и Шадоу.  

Преди 2 години на пазара се внедри и P64HE133, чиято листна маса не е толкова голяма като при P64HE118, но пък позволява по-голяма гъстота на сеитба. С висока и стабилна добивност се отличава и най-новия хибрид P64HE144, като фермерите могат да получават между между 320 и 420 кг от дка при нормални климатични условия.

И при трите хибриди нивото на олеинова киселина е изключително високо – минимум 86-87% до 90-92%.

Високоолеиновите слънчогледи са със същия добивен потенциал както линоловите хибриди, така че земеделците да не се притесняват и да се доверят и на този тип хибриди, защото се плаща и допълнителен финансов бонус за олеионвата киселина върху изкупната цена. 

Предложенията на Corteva Agriscience™ при Clearfield® Plus технологията са два хибрида - P64LP130 и P64LP146. Тези хибриди се отличават с висок добив, дори и при по-сухи стресови условия, с високо маслено съдържание, много добър фитосанитарен профил, включително срещу болести като ръжда и вертицилиум (за хибрида P64LP130) и генетична устойчивост на най-вирулентната раса синя китка G+ (Pioneer Protector® Синя Китка за хибрида P64LP146)

 В Corteva Agriscience™ се работи активно по нови хибриди от всички технологии на отглеждане, като основните параметри на селекцията са по-висок добивен потенциал, подобрени устойчивости и толерантности на важни болести и стресови фактори посочи още Георги Герджиков.

При въпроси фермерите винаги могат да разчитат на съветите, препоръките и консултациите на компетентните представители на Corteva Agriscience™, при избора на правилните хибриди и препарати за растителна защита, подходящи за почвено-климатичните и географски условия на техните полета.

посетете ни сайта www.corteva.bg или се свържете с представител на Corteva Agriscience

Експрес е регистрирана търговска марка на FMC

Шадоу е регистрирана търговска марка на UPL OpenAG

Clearfield Plus е регистрирана търговска марка на BASF

Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
16095
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини