Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.02.2017 г.

Време е да помислим за цветната градина през февруари

Кокичето вече цъфти и подканя създателите на цветната омая към работа. Време е да се обмисли кои цветя да намерят място в дворната цветна градина, как да се аранжират, откъде де се купят. Най-добре е да си направим собствен разсад. Сега е моментът да подготвите култивационните съоръжения за отглеждането му - полиетиленови оранжерии, парници, сандъчета, саксии и пр. Подгответе и добрата торо-почвена смеска, която ще осигури нормалното му развитие.

От средата на февруари може да засявате семената на някои цветя за производство на разсад - лобелия, петуния пламък (салвиа), латинка, петльов гребен, агератум. Карамфилът шабо, който обикновено се размножава чрез резници, ако сте се снабдили със семената на някой сорт, също засейте.

Към края на месеца може да засеете на избраните им места в градината семената на цветния грах, голдецята, ибериса, ешлоцята, шибоя, мака, топкарамфила, делфиниума, слънчогледа. Ако времето не позволява, не е беда - това може да сторите и през март.

В подходящи за работа на открито дни може да извършите резитбата при някои декоративни храсти, както и на храстите, използвани за жив плет, незабравяйте разбира се да подрежите и асмата.

Розовите храсти, които досега са били покрити в основата с купчинки пръст, за да бъдат предпазени от зимните студове, в хубави дни през втората половина на февруари може да ги освободите от зимната им завивка и да извършите резитбата. Критично ниски температури за тях вече няма. Клонките на слаборастящите храсти се режат на 2-3 пъпки, на среднорастящите на 4-5, а на силнорастящите - на 5-6.

Проверявайте редовно състоянието на поставените за съхранение луковиците, грудките и коренищата на гладиолите, гергините, туберозата. До пролетното им засаждане, има все още много време и при неправилно съхранение може да загинат. Ако има изсъхнали или загнили, отстранете ги. Повредите най-често се дължат на неблагоприятната влага и висока или ниска температура. Поддържайте тези условия в оптималните им граници - 3-7 градуса температура и 60-70% въздушна влажност. За целта си закупете влагомер и термометър.

Февруарските грижи за стайните цветя не се различават съществено от януарските - осигуряване на необходимата, температура, светлина и поливане съобразно конкретните изисквания на всеки отделен вид стайно растение. Стайната температура (около 18-20 градуса) е подходяща за повечето цветя, а за някои от тях задължително трябва и да е по-ниска. Не забравяйте, че колкото и невзискателни към светлината цветя да отглеждате, без нея те също не могат. Затова почиствайте праха от листата им и при възможност ги обливайте с вода под формата на дъжд.

Време е да помислим за цветната градина през февруари
13804
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини