Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.12.2023 г.

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата

За коледните и новогодишни празници се предлага богат избор от цъфнали или готови за цъфтеж стайни цветя – стайни рози, коледни звезди, амарилиси и многообразие от коледничета (шоумбергера). Иглолистната настойка, която лесно можем да приготвим в този период – ще помогне на нашите зелени любимци да съхранят красотата си по-дълго.

Всички споменати популярни стайни растения, които цъфтят през зимата, обичат подкиселена почва. Иглолистната инфузия има биостимулиращ ефект и обогатява почвата с полезни елементи, защото игличките на тези растения са богати на микроелементи и витамини.

Поливането на стайните растения с иглолистна настойка способства за усвояването на тези полезни вещества от корените им, което допринася за тяхното пълноценно развитие и обилен цъфтеж. Това е особено важно за купените по празниците цветя, стига да искаме да ги съхраним, а не да ги използваме за еднократна употреба. Запазването на коледната звезда се смята за „висш пилотаж“ сред любителите на цветя и често не си правим труда да опитаме да я запазим.

Иглолистната настойка има противогъбични свойства, поради наличието в нея на етерични масла, което помага за предотвратяване на заболявания, причинени от патогенни гъбички.

Нека не забравяме и за приятния аромат, напомнящ за прекрасните зимни празници. Игличките, които ще използваме са в зависимост от нашите предпочитания – от смърч, бор, ела или хвойна. За разлика от нас, за вредителите на стайни растения, например акари и трипси, тези аромати са отблъскващи и имат потискащ ефект върху паразитите.

Как да приготвим иглолистна настойка?

За приготвяне на настойката използваме добре почистен стъклен или емайлиран контейнер. Пластмасата не е подходяща, защото има вероятност етеричните масла да полепнат и даже да реагират, което ще развали качествата.

Събраните иглички се заливат с гореща, но не вряща вода, като съотношението е 1:10 тегловни части (10 г иглички се заливат със 100 мл вода). Запарката ще позволи да се извлекат полезните вещества и не е необходимо да се вари.

Съдът се покрива с капак или друг подходящ съд, за да се запази топлината и да се предотврати изпарението. Добре е да престои 10-12 часа за максимално извличане на полезните вещества.

Запарката се прецежда през фина цедка и може да се съхранява в хладилник до 2 седмици. Преди употреба се разрежда с отстояла вода в съотношение 1:10 до 1:20 в зависимост от вида на растенията и техните изисквания. По възможност може да се разрежда с дъждовна или снежна вода. Използва се веднъж на една или две седмици, но не трябва да се допуска преполиване.

За кои други растения е подходяща иглолистната настойка?

За всички видове бромелии, антуриум, дифенбахия, спатифилум, маранта, еуфорбия, хортензия, азалия, стаен жасмин, кала, юка, драцена, теменужка, папрат, традесканция. По-голямата част от стайните растения, които са пренесени от топлите страни, обичат леко кисела почва, а това означава, че иглолистната настойка ще им бъде от полза.

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
6395
 

Последни материали
Виж
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини