През 2015 г. в държавите-членки на Европейския съюз най-силен ръст на производството на сирена на годишна база е регистриран в Латвия – 18,4%, следвана от Белгия с 18,1%, сочат данни на Международната федерация за млякото, цитирана от електронното издание DairyNews.
В абсолютно изражение обаче двете страни далеч не са сред най-големите производители в общността – в Латвия са произведени едва 41 хил. тона сирене, а в Белгия – 96 хил. тона. По този показател начело в класацията е Германия с 2,322 млн. тона, макар производството там да е нараснало с едва 1,1% през 2015 г. На второ място е Франция с 1,781 млн. тона при свиване на производството от 0,2% на годишна база. Трета е Италия с 1,010 млн. тона след ръст от 2,2% спрямо 2014 г.