Начало » Пазари » Животинска продукция
21.11.2016 г.

Сиренето забавя стареенето и удължава живота

sinor.bg

Изследване, публикувано в научното списание Nature Medicine, показва, че консумацията на сирене може да подпомогне забавянето на процеса на стареене. В процеса на работа европейски учени изследвали ефекта на съединението спермидин (полиаминов биогенен амин в рибозомите и живите тъкани) в зрелите твърди сирена, както и в бобовите култури и пълнозърнестите продукти.

Досега бе доказано, че спермидинът удължава живота на плодовите мухи и червеите. В новото изследване учените добавяли веществото във водата за пиене, давана на мишки, докато контролната група гризачи получавала обикновена вода. В крайна сметка средната продължителност на живота на мишките от първата група се увеличила значително. Ефектът бил наблюдаван дори в онези, които започвали да пият вода със спермидин чак в зрялата си възраст. Освен това при животните, консумиращи много сирене, било отчетено подобряване на функцията на сърцето и понижение на кръвното налягане.

Изследователите смятат, че вероятно свойствата на спермидина за защита на сърдечно-съдовата система са свързани с активизиране на процеса на аутофагия, при който клетките се пречистват от токсините и разграждат собствените си увредени части, като по този начин се подобрява работата на клетките и се увеличава продължителността на живота им, същевременно забавяйки процеса на стареене.

В следващ етап на изследването бил проучен хранителният режим на 800 италианци и било установено, че хората, поемащи повече спермидин, били с по-ниско кръвно налягане, а рискът от сърдечна недостатъчност и останалите сърдечно-съдови заболявания бил с 40% по-нисък. Според учените това потвърждава теорията, че хранителният режим, богат на продукти със спермидин, защитава сърцето и кръвоносната система от болести и понижава риска от смърт от спиране на сърдечната дейност.

Друго изследване сочи, че при хората, консумиращи по 80 грама мазно сирене ежедневно, се увеличава нивото на „добрия” холестерин в сравнение с онези, които поемали същото количество не толкова мазни сирена или въобще са изключили продукта от менюто си. Освен това сред почитателите на сиренето били регистрирани по-ниско ниво на затлъстяване и на съдържание на холестерина в кръвта, както и по-високи нива на бутирати (соли и естери на бутановата киселина) – съединения, свързани с по-голямата активност на обмяната на веществата.

Сиренето забавя стареенето и удължава живота
5691
 

Последни материали
Виж
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини