Изследване, публикувано в научното списание Nature Medicine, показва, че консумацията на сирене може да подпомогне забавянето на процеса на стареене. В процеса на работа европейски учени изследвали ефекта на съединението спермидин (полиаминов биогенен амин в рибозомите и живите тъкани) в зрелите твърди сирена, както и в бобовите култури и пълнозърнестите продукти.
Досега бе доказано, че спермидинът удължава живота на плодовите мухи и червеите. В новото изследване учените добавяли веществото във водата за пиене, давана на мишки, докато контролната група гризачи получавала обикновена вода. В крайна сметка средната продължителност на живота на мишките от първата група се увеличила значително. Ефектът бил наблюдаван дори в онези, които започвали да пият вода със спермидин чак в зрялата си възраст. Освен това при животните, консумиращи много сирене, било отчетено подобряване на функцията на сърцето и понижение на кръвното налягане.
Изследователите смятат, че вероятно свойствата на спермидина за защита на сърдечно-съдовата система са свързани с активизиране на процеса на аутофагия, при който клетките се пречистват от токсините и разграждат собствените си увредени части, като по този начин се подобрява работата на клетките и се увеличава продължителността на живота им, същевременно забавяйки процеса на стареене.
В следващ етап на изследването бил проучен хранителният режим на 800 италианци и било установено, че хората, поемащи повече спермидин, били с по-ниско кръвно налягане, а рискът от сърдечна недостатъчност и останалите сърдечно-съдови заболявания бил с 40% по-нисък. Според учените това потвърждава теорията, че хранителният режим, богат на продукти със спермидин, защитава сърцето и кръвоносната система от болести и понижава риска от смърт от спиране на сърдечната дейност.
Друго изследване сочи, че при хората, консумиращи по 80 грама мазно сирене ежедневно, се увеличава нивото на „добрия” холестерин в сравнение с онези, които поемали същото количество не толкова мазни сирена или въобще са изключили продукта от менюто си. Освен това сред почитателите на сиренето били регистрирани по-ниско ниво на затлъстяване и на съдържание на холестерина в кръвта, както и по-високи нива на бутирати (соли и естери на бутановата киселина) – съединения, свързани с по-голямата активност на обмяната на веществата.