Начало » Новини » Страната
12.10.2016 г.

Консултанти алармират за опорочаване на приема на общински проекти, приключил на 3 октомври

Прием по ПРСР

sinor.bg

Още на 5 октомври ръководството на Асоциацията на консултантите по европейски програми е депозирало писмо до министъра на земеделието Десислава Танева и нейния заместник Васил Грудев със съмнения за опорочаване на двумесечния прием на общински проекти, който приключи на 3 октомври, съобщиха от асоциацията. В писмото си консултантите наблягат на липсата на прозрачност и навременна информираност, което поставя отделните общини в неконкурентни условия при кандидатстванетоо.

Подозренията се породили още преди приема, когато на общините били дадени само две седмици да се ориентират в условията за кандидатстване по подмярка 7,2 за подобряване на малката инфраструктура в селата.

Консултантите припомнят, че наредбата за този прием беше обнародвана едва 7 дни преди началото на приема на проекти, стартирал на 25 юли т.г.

С голямо закъснение бяха публикувани и списъците на общините, чието качество на питейната вода е лошо и които биха могли да кандидатстват с проекти за водоснабдителната мрежа, се посочва в писмото на консултантите.

На самата страница на министерството липсва информация и за точната дата на публикуване на тези списъци, което лишава недоволните да се жалват по съдебен ред от липсата на навременно осведомяване.

Само месец преди крайния срок на приема министерството излезе и с друга важна промяна в наредбата, която обаче е твърде закъсняла, посочват експертите. Според нея общините могат с прединвестиционно проучване да докажат допустимостта си за кандидатстване за ремонт на водопроводите. Късното обнародване на промяната обаче ще остави извън финансиране голяма част от общините, се посочва в писмото.

Държавата не е спазила и друг срок, разписан от нормативите, според които 10 дни преди началото на приема фонд „Земеделие“ трябва да публикува на страницата си въпроси и отговори по условията за кандидатстване. Ключов въпрос в това отношение е този с признаването на ДДС като допустим или недопустим разход по наредбата.

Консултантите определят като абсолютно недопустимо преди 3 октомври отговорът на министерството на земеделието да бъде, че се очаква тълкуване на този въпрос от Министерството на финансите.

Принципът на прозрачност е опорочен според консултантите и заради непубликуването на списъците с референтните цени, въз основа на които общините ще изчисляват допустимостта на разходите си.

Друго необсновано според експертите решение е и това държавата да изисква от общините финансови анализи за всички проекти над 50 хиляди евро, независимо дали генерират приходи или не. От асоциацията припомнят, че по никоя друга от оперативните програми не се поставя подобно изискване и това само натоварва допълнително общините. Задължителните приложения при изработването на финансовите анализи са преписани дословно от еврорегламентите и са в евро вместо в лева, каквито са изисквания.

Според консултантите посочините слабости компрометират голяма част от общинските проекти още преди самото кандидатстване, което би довело до отпадането им, не по вина на общините.

Затова от асоциацията настояват министерството на земеделието да даде срокове за отстраняване на евентуални пропуски, допуснати поради изложението проблеми.

Консултанти алармират за опорочаване на приема на общински проекти, приключил на 3 октомври
8566
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Преди мониторинговия комитет
Консултантите с промени в Стратегическия план – за гъвкавост при покупката на техника
Първа пресконференция
Вътев: Пишем ясни наредби, без нужда от консултанти
НССЗ
Европейска база данни за консултанти в областта на селското стопанство
Към служебния кабинет
Консултантите с повторен призив за повече грантове в Плана за възстановяване
Отворено писмо
Асоциацията на консултантите са против свития бюджет за безвъзмездно подпомагане на бизнеса
Важни нормативни промени
Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини